Koude meloen gazpacho met krokante rauwe ham

Koude meloen gazpacho met krokante rauwe ham

Heatwave! We zitten er middenin 🥵 Op bloedhete dagen is niets zo lekker dan een ijskoude soep! Na een koude komkommer-yoghurtsoep, klassieke gazpacho en een koude bietensoep op mijn repertoire, heb ik daar vandaag ook een meloen gazpacho aan toegevoegd. Het zoete van de meloen combineert heerlijk met het hartige van bouillon en krokant gebakken rauwe ham.

Meloen gazpacho

Gazpacho komt uit Spanje en is van origine een ijskoude, rauwe groentesoep met meestal tomaten en paprika in de basis. Vlees en bouillon komen in originele recepten niet voor maar hey, je bent altijd vrij om te experimenteren zoals ik nu heb gedaan. Als ik enkel meloen zou hebben gebruikt zonder iets hartigs, dan was dit meer een dessert geworden. Juist het zoute van de bouillon en de ham heb je op bloedhete dagen nodig om je vochtbalans op peil te houden. Teveel zout is natuurlijk niet goed voor je maar wanneer je enorm transpireert door de hitte en je waarschijnlijk ook veel moet plassen omdat je veel (water) drinkt, komt zout wel van pas om wat vocht in je lichaam vast te houden. Hou jij van nature veel vocht vast (ik dus helemaal niet), dan moet je uiteraard wel oppassen met zout.

Voor deze gazpacho heb ik gekozen voor een cantaloupe meloen vanwege zijn oranje kleur, dus niet zozeer om zijn voedingswaarde. Elke meloen is laag in calorieën, rijk aan vitaminen en mineralen en hoog in water. Meloen staat, naast komkommer, door al dat water ook nog eens bekend om zijn dorstlessende werking. Ik heb verder aan de gazpacho ook nog een zuurtje toegevoegd, in dit geval mango azijn. Daarvan heb ik een keer een fles cadeau gekregen van Foodelicious. Echter is gewoon citroensap ook prima, of een andere fruitige azijn.

Nog een tip: Gooi meloenpitten niet weg! Ze zijn rijk aan eiwitten en vitaminen en mineralen zoals vitamine A, B, D, E en K en calcium, ijzer, kalium, zink en magnesium. Spoel ze goed af tot er geen vruchtvlees meer aan de pitten zit, dep goed droog en laat ze uitgespreid op keukenpapier of een schone theedoek drogen. Vervolgens kun je ze in een droge koekenpan roosteren. Gebruik ze als garnering voor de soep of bewaar ze voor in zelfgemaakte granola, voor over salades of je smoothie bowl.

Ingrediënten

  • 1 cantaloupe meloen
  • 2 plakjes rauwe ham
  • 1 el citroensap of mango azijn
  • 300 ml koude groente- of kippenbouillon
  • 1 takje rozemarijn
  • Paar takjes tijm
  • 2 el crème fraîche
  • Verse basilicum
  • Extra vergine olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: blender, koekenpan, optioneel: meloenboor

Aan de slag!

  1. Halveer de meloen en schep de zaden eruit (zie tip bovenaan voor de zaden). Het hoeft niet, maar optioneel kun je nu eerst met een meloenboor 3 bolletjes per kom soep uit het vruchtvlees scheppen. Houd deze koud in de koelkast. Snijd de rest van de meloen in kleine blokjes.
  2. Doe de meloen in de blender en pureer tot het vloeibaar is. Voeg de bouillon, tijmblaadjes, rozemarijnnaaldjes en citroensap of mangoazijn en peper en zout toe en draai nog even door. Is het te dik, voeg dan nog wat bouillon toe. Zet de kan (of doe de gazpacho in een grote bak) in de koelkast en laat in een paar uur goed koud worden. Zet eventueel ook soepkommen of diepe borden in de koelkast.
  3. Bak in een droge koekenpan de plakjes ham krokant en laat afkoelen op keukenpapier. Snijd wat basilicum in fijne reepjes.
  4. Schep de meloen gazpacho in kommen of borden. Leg in het midden 3 meloenbolletjes en doe daartussen en lepel crème fraîche. Druppel er wat olijfolie over en garneer met verbrokkelde ham, basilicum en eventueel de geroosterde pitten.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*