Koude soep met tuinerwten, munt en peterselie

Koude soep met tuinerwten, munt en peterselie

Toen ik deze soep met tuinerwten, munt en peterselie maakte, vielen de mussen dood van het dak en dan is een gekoelde soep echt heerlijk fris om te eten! Als het heel warm is, vergaat mij de zin in eten een beetje maar een soep als deze krijg ik dan wel makkelijk naar binnen. Je maakt deze soep overigens wel eerst warm en is dan ook prima warm te eten!

Tuinerwten of doperwten?

Tuinerwten en doperwten zijn gewoon hetzelfde. Alleen worden de erwten tuinerwten genoemd als ze zijn ingevroren. En vaak zijn ze ook iets kleiner. Verse erwten zijn maar van half mei tot half juli verkrijgbaar. Maar als je diepvries tuinerwten koopt, dan heb je ook gewoon verse. Diepvries tuinerwten worden namelijk direct na de oogst geblancheerd en binnen twee uur vers ingevroren. Ze zijn daardoor zelfs gezonder want verse erwten liggen doorgaans pas na drie dagen op je bord waardoor er al wat voedingsstoffen verloren zijn gegaan. Daarnaast zijn bevroren erwten veel frisser van kleur en knapperiger dan de weke pot- en blikvarianten. Erwten uit blik en pot zijn langer voorgegaard met zout en zitten al een stuk langer in hun verpakking voordat jij het koopt.

Ingrediënten

  • 750 gr tuinerwten (diepvries)
  • Volle hand verse munt
  • Volle hand verse peterselie
  • 1 ui
  • 1,5 liter groente- of kippenbouillon
  • 5 el crème fraîche
  • 2 el room
  • 50 gr boter
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: ruime kookpan, staafmixer of blender, kommetje

Aan de slag!

  1. Snipper de ui en hak de munt en peterselie fijn.
  2. Laat de boter smelten in een kookpan en fruit de ui ca, 5 minuten. Voeg de bouillon en de tuinerwten toe en breng aan de kook. Laat een paar minuten zachtjes koken tot de tuinerwten zacht zijn.
  3. Neem de pan van het vuur en voeg munt en peterselie toe. Houd wat achter om de soep mee te garneren.
  4. Pureer de soep met een staafmixer of blender. Als je een blender gebruikt, doe het dan in 2 of 3 gedeeltes. Wil je een heel gladde en zachte soep, wrijf het dan nog door een fijne zeef. Breng op smaak met zout en peper. Laat afkoelen en zet vervolgens in de koelkast tot de soep goed koud is.
  5. Meng in een kommetje de crème fraîche met de room. Verdeel de soep over kommen of borden en druip er met een lepel wat van het crème fraîche mengsel over. Garneer met de overgebleven munt en peterselie.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*