
Krabkoekjes met Old Bay seasoning uit Maryland
Krab vind ik zo heerlijk maar ik eet het vrijwel nooit omdat het dichtbij huis nergens te koop is. Zelfs bij een heel uitgebreide viszaak in de buurt hebben ze het niet standaard in het assortiment. Daar is het alleen op bestelling verkrijgbaar. Al is de Scheveningse haven niet zo heel ver weg voor mij, ik ga er toch niet even naartoe voor een paar krabpoten. Maar nu zag ik pas toevallig krabvlees in blik in een andere supermarkt dan waar ik dagelijks kom en toen heb ik het gelijk ingeslagen. Niets mis met vis uit blik, ik heb daar al eens een blog over geschreven. Om er een krabsalade van te maken vond ik echter te voor de hand liggend, dus ben ik voor krabkoekjes met Old Bay seasoning uit Maryland gegaan.
Krabkoekjes met Old Bay seasoning
Ik had natuurlijk voor Thaise krabkoekjes kunnen kiezen maar die heb ik al zo vaak gegeten. Vandaar dat ik voor de Amerikaanse versie ben gegaan. Krabkoekjes, of crab cakes zoals ze in de VS worden genoemd, worden vooral geassocieerd met het gebied rond de Chesapeake Bay, in het bijzonder de staten Maryland en Virginia. De krabkoekjes in Maryland bevatten Old Bay seasoning, een kruiden- en specerijenmix wat typisch is voor die staat. Hier is het bijna niet te vinden maar gelukkig wel een recept voor de samenstelling.
De krabkoekjes worden geserveerd op een open broodje en/of met bijgerechten en saus. Bijgerechten zijn meestal friet, coleslaw, aardappels of macaronisalade. Restaurants serveren ze ook vaak met een partje citroen en saltine crackers. Dat zijn die kleine vierkante crackertjes die wij meestal als toastje eten. Veel voorkomende sausen erbij zijn bijvoorbeeld remoulade, tartaarsaus en cocktailsaus. De grootte van de krabkoekjes varieert van een klein koekje tot groter dan een hamburger.
Omdat dit krabkoekjes zijn, hoort hier ook echte krab in en niet surimi. Anders zouden ze wel surimikoekjes heten. Je kan het proberen maar het zal toch niet hetzelfde zijn. Surimi is geen krab maar gewoon aan elkaar geplakte witvis met een heleboel toevoegingen en ik denk dat dit klef wordt als je er koekjes van maakt. Niet dat ik er een hekel aan heb, maar de smaak is toch ook echt anders dan die van echte krab. Als je iets lekkers wilt maken met surimi, probeer dan eens surimi chips.
Ingrediënten
- 450 gr krabvlees
- 2 grote eieren
- 2,5 el mayonaise
- 1,5 tl Dijon mosterd
- 1 tl Worcestershiresaus
- 2 tl Old Bay seasoning (recept)
- 2 stengel bleekselderij
- Verse peterselie
- 55 gr panko + extra
- ¼ tl zeezout
- Zonnebloem- of arachideolie
- Materialen: kom, aluminiumfolie, koekenpan
Aan de slag!
- Snijd de bleekselderij in piepkleine blokjes. Snijd zoveel peterselie fijn tot je 2 eetlepels hebt.
- Klop de eieren los in een kom en schep de mayonaise, mosterd, Worcesteshiresaus, Old Bay, selderij, peterselie en zout er goed door. Spatel vervolgens de panko en krabvlees erdoor. Als het mengsel nog wat nattig is, voeg dan extra panko toe.
- Vorm met natte handen ca. 10 krabkoekjes. Leg ze op een bord, dek losjes af met aluminiumfolie en zet een uur in de koelkast.
- Verhit een scheut flinke olie in een koekenpan en bak de krabkoekjes op redelijk hoog vuur tot ze goudbruin zijn, ca. 3 tot 4 minuten per kant. Laat even uitlekken op keukenpapier.