Krokante kipvingers met gefruite uitjes en rode curry

Krokante kipvingers met gefruite uitjes en rode curry

Hoewel ik best vaak vegetarisch eet, zal 100 procent me nooit helemaal lukken (ik zit nu schat ik op 40 tot 50 procent). En vegan al helemaal niet. Bepaalde voedingssoorten kan en wil ik gewoon niet missen, zoals dus ook kip (en vis, en kaas, en echte boter, en spek, en room…) Maar ik let wel altijd op beter leven en ook biologisch. Anyway, voor de fastfood vrijdag had ik weer zin in iets met kip en zo kwam ik op kipvingers. Deze zijn gemarineerd in yoghurt met rode curry pasta en daarna gewenteld door een mengsel van panko en gefruite uitjes. En ze worden niet gefrituurd maar in de oven gebakken met een beetje olie en boter. Eet de kipvingers met een dip naar keuze, bijvoorbeeld zoete chilisaus. Ook lekker is om yoghurt te mengen met wat rode curry pasta.

Kipvingers

Kipvingers, of in het Engels chicken fingers, zijn een populaire fastfood snack in de VS. Eigenlijk klinkt het best gek, alsof het vingers van een kippenklauw zijn. Maar daarvoor moet je in China zijn, deze zijn gelukkig gewoon gemaakt van kipfilet. In de VS worden ze massa geproduceerd en diepgevroren verkocht, en hier trouwens ook van de welbekende snackmerken. Dan zijn de kipvingers doorgaans gemaakt van separatorvlees, net als kipnuggets, en dat is toch echt minder lekker dan gewoon zelf maken met echte kip(dij)filet. Zoveel moeite kost het niet!

Ingrediënten

  • 800 gr kip(dij)filet (of kiphaasjes)
  • 4 el yoghurt (dikke yoghurt werk het fijnst)
  • 2 el Thaise rode curry pasta
  • 100 gr panko
  • 120 gr gefruite uitjes
  • 1 el zonnebloem- of arachideolie
  • 40 gr boter
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: partjes limoen
  • Materialen: kom, keukenmachine of vijzel, schaal of bord, groot bakblik of ovenschaal

Aan de slag!

  1. Snijd de kip in reepjes ter vingergrootte maar dan iets dikker.
  2. Meng in een kom de yoghurt met de rode curry en wat zout en peper. Schep de kipvingers erdoor, dek af en zet minstens een uur in de koelkast. Hoe langer je het laat staan, hoe malser de kipvingers worden. Je kunt ze ook gerust een hele dag laten marineren.
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  4. Maal in de keukenmachine of vijzel de gefruite uitjes en panko wat fijner maar niet zo fijn als paneermeel. Doe over in een schaal of op een bord.
  5. Neem de kipvingers één voor één uit de yoghurt en laat iets uitlekken. Wentel ze goed door het pankomengsel.
  6. Doe de olie in een bakblik of ovenschaal en schud tot de gehele bodem bedekt is. Doe de boter erbij en zet even in de oven tot de boter gesmolten is en begint te kleuren.
  7. Leg de kipvingers snel erin en bak tot de onderkant goudbruin is, ca. 5 tot 7 minuten. Draai ze om en bak nogmaals 5 tot 7 minuten. Je kan eventueel tussentijds met een vleesthermometer checken of de kipvingers gaar zijn. De kerntemperatuur moet 70 tot 72 graden zijn. Op deze manier voorkom je dat ze te gaar en dus te droog worden. Neem na het bakken uit de oven en laat 5 minuten rusten. Serveer met een dip naar wens en eventueel partjes limoen om uit te knijpen.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*