
Kroketten van rundvlees
Ik had al een tijdje zin in een broodje kroket dus had ik dat op mijn planning gezet. De bedoeling was om gewoon kroketten voor de airfryer te kopen maar uiteindelijk werden het zelfgemaakte. De laatste keer dat ik rundvlees kroketten maakte was alweer lang geleden en aangezien mijn lief en mijn beste vriendin mee zouden eten, vond ik dat ze dan ook echt zelfgemaakt moesten zijn! Mijn vriendin had dit al eens bij mij gegeten maar dan als bitterballen (vulling is hetzelfde) maar mijn lief nog niet dus hem moest ik hiermee uiteraard imponeren 😉
Kroketten maken
Zelf rundvlees kroketten maken is niet heel gemakkelijk maar nou ook weer niet extreem moeilijk. Het kost vooral veel tijd om de salpicon (de vulling) te maken. Ik doe dat ook altijd al een dag eerder zodat de salpicon lang genoeg kan opstijven. Want hoe steviger het is, hoe makkelijker om het tot kroketten te vormen en paneren. Het recept is overigens voor 10 of 12 kroketten. Vind je dat teveel? Je kan ze ook prima invriezen. Leg ze naast elkaar in een bak geschikt voor de vriezer met strookjes vershoudfolie ertussen zodat ze elkaar niet raken. Leg er een laag vershoudfolie overheen en daarop weer de volgende laag kroketten. Sluit de bak af en zet in de vriezer. Direct uit de vriezer moeten ze uiteraard iets langer worden gebakken.
Hoewel wij de rundvlees kroket trouwens als iets typisch Nederlands zien, is dat niet zo. Waarschijnlijk zijn ze in de 18e eeuw ontstaan in Frankrijk. De oudste Nederlandse recepten van kroketten dateren van 1830. Meer over de geschiedenis van de kroket lees je hier.
Ingrediënten
- 600 gr runderlappen
- 2 runderbouillonblokjes
- 2 takjes rozemarijn
- 3 takjes tijm
- 1 winterwortel
- 1 prei
- 2 stengels bleekselderij
- 1 ui
- 1 laurierblaadje
- 3 kruidnagels
- 8 takjes peterselie
- 100 gr boter
- 75 gr bloem + extra
- 2 blaadjes gelatine
- 2 Ã 3 eieren
- 1 pakje paneermeel
- Nootmuskaat
- Zout en versgemalen zwarte peper
- Materialen: ruime kookpan, schuimspaan, vergiet, kom, middelgrote braadpan, grote ondiepe schaal, 3 diepe borden, frituurpan
Aan de slag!
- Snijd het rundvlees in grove stukken en halveer de ui. Snijd de wortel, prei (met groen) en bleekselderij in stukken. Dit hoeft allemaal niet al te fijn want je gebruikt het enkel voor de bouillon.
- Doe in een ruime pan het vlees, wortel, prei, bleekselderij, tijm, rozemarijn, laurier, kruidnagel en bouillonblokjes en vul aan met ruim (minimaal 1 liter) water. Breng op hoog vuur aan de kook. Schep steeds met een schuimspaan het schuim eraf. Zet het vuur lager en laat met het deksel op de pan op laag vuur 2 uur zachtjes garen. Giet af in een vergiet en vang de bouillon daarbij op in een kom. Haal het vlees eruit en gooi de groenten weg.
- Trek het vlees met twee vorken zeer fijn uit elkaar en snijd de peterselie heel fijn.
- Maak nu de salpicon (vulling). Week de gelatine 5 minuten in koud water. Verhit de boter in een braadpan en roer de 75 gram bloem erdoor. Laat al roerend 2 minuten zachtjes garen tot het en meer samenhangend geheel wordt. Roer scheut voor scheut 0,5 liter van de bouillon erdoor. Knijp de gelatine uit en roer door het mengsel. Laat de dikke saus regelmatig roerend ca. 5 minuten zachtjes koken. Neem de pan van het vuur, voeg het vlees en de peterselie toe, roer goed door en breng het mengsel stevig op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Spoel een ondiepe schaal om met koud water, schep de salpicon erin en strijk glad. Laat afkoelen en zet de schaal afgedekt, bij voorkeur een nacht, in de koelkast zodat de salpicon goed kan opstijven.
- Zet drie diepe borden klaar. Schep een ruime hoeveelheid bloem in de eerste, klop de eieren met een scheutje water los in het tweede en schep het paneermeel in het derde bord. Snijd de koude salpicon in de schaal met een scherp, nat mes in 10 of 12 gelijke porties. Rol met vochtige handen cilinders van de porties. Wentel deze eerst door de bloem, daarna door het ei en tenslotte door het paneermeel.
- Leg de kroketten naast elkaar en niet op elkaar tot ze worden gebakken op een koele droge plaats (niet in de koelkast!) Bak ze (niet teveel tegelijk) in de frituurpan ca. 5 minuten op 180 graden.
Ook lekker: