Kruidige gebakken mosselen

Kruidige gebakken mosselen

Mosselen, heerlijk! Ik eet ze graag gestoomd, het liefst met room en knoflook. Maar pas geleden heb ik ze eens een keer gepaneerd en gebakken, of eigenlijk gefrituurd. Ik kwam op het idee omdat ik in mijn supermarkt op de visafdeling kleine bakjes van 175 gram gekookte mosselen zonder schelp zag liggen. Was me eerder eigenlijk nooit opgevallen. Of¬†mogelijk hadden ze het eerder gewoon niet, want kan me niet voorstellen dat ik het dan niet had gezien ūüėȬ†Anyway, ideaal voor mij alleen om mosselen op deze manier te bereiden.¬†Uiteraard kun je ook eerst zelf rauwe mosselen¬†in schelp stomen en daarna op deze manier verder bereiden, maar dat is wel extra veel werk. En ik denk ook duurder, want ik betaalde voor dat bakje van 175 gram iets van ‚ā¨ 1,90. Per persoon heb je echt niet meer nodig als je er ook nog lekker frietjes of stokbrood bij eet. En natuurlijk ook nog een¬†heerlijk sausje (of meerdere) erbij. Ik had nu remoulade.

Het paneermeel heb ik gemengd met zout, peper, knoflookpoeder en uienpoeder. Maar je kunt natuurlijk ook andere smaakmakers gebruiken, zoals chilipoeder, ras el hanout, kerrie, garam masala etc. Zolang het maar droge kruiden of specerijen zijn zodat het paneermeel niet al vochtig en klonterig is voordat je de mosselen erdoorheen wentelt. En om klonterig paneermeel sowieso te voorkomen als je meerdere porties mosselen maakt: doe niet al het paneermeel met kruiden/specerijen in één keer op een bord, maar werk met porties per 175 gram mosselen.

Ik heb het recept beschreven per eenpersoonsportie zodat je het gemakkelijk kunt vermeerderen naar de hoeveelheid porties die je nodig hebt. Wat betreft de olie om in te frituren moet je zelf kijken wat nodig is voor het aantal porties. Je frituurt sowieso niet alles in één keer. Voor twee porties is 300 ml voldoende. Ga voor vier porties uit van ca. 500 ml.

Ingredi√ęnten per portie

 • 175 gr gekookte mosselen
 • 50 gr paneermeel
 • 1 tl zout
 • ¬ľ tl peper
 • 1 tl knoflookpoeder
 • 1 tl uienpoeder
 • 1 ei (voldoende voor¬†ca. 3¬†porties)
 • Zonnebloemolie
 • Materialen: 2 kommen, (braad)pan met dikke bodem (of friteuse), eventueel kookthermometer, schuimspaan

Aan de slag!

 1. Spreid de mosselen uit op een paar laagjes keukenpapier en leg daarop weer een paar laagjes keukenpapier. Druk voorzichtig aan en laat even liggen zodat het vocht in het papier kan trekken.
 2. Klop het ei met een heel klein scheutje water los in een kom. Meng in een diep bord het paneermeel met zout, peper, knoflookpoeder en uienpoeder (en/of andere smaakmakers). Zet een grote snijplank of bord klaar.
 3. Doe de mosselen in de kom met ei. Schep ze per 2 à 3 met een vork uit het ei en laat even uitdruipen. Leg ze met een stuk of 10 max. tegelijk in het paneermeel. Schep de mosselen voorzichtig met een lepel om en leg ze op een snijplank of bord. Herhaal tot je alle mosselen hebt gepaneerd.
 4. Verhit de olie in een pan met dikke bodem tot 175 graden (of gebruik een friteuse). Zet een grote kom met daarin keukenpapier klaar.
 5. Frituur de mosselen in niet al te grote porties in 2 tot 3 minuten krokant. Schep ze met een schuimspaan uit de olie en doe in de kom met keukenpapier. Herhaal tot je alle mosselen hebt gefrituurd.

Advertentie
 

4 Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*