Labneh met gebakken champignons

Labneh met gebakken champignons

Op het moment van dit schrijven is het de laatste dag van het jaar. Een echte avondmaaltijd doe ik dan nooit omdat ik dan toch met mensen die mij lief zijn de jaarwisseling vier met een tafel vol lekkere hapjes. Voor deze jaarwisseling heb ik als onderdeel van de hapjes een nieuwe mezze erbij: labneh met gebakken champignons.

Labneh

Labneh is niets meer en niets minder dan uitgehangen yoghurt, met andere woorden: hangop. En al lijkt hangop iets heel Hollands, uitgehangen yoghurt komt in diverse werelddelen voor. Zo zijn Griekse en Turkse yoghurt ook uitgehangen. Labneh (of labna, labni, lebni, labani, لبنة) is de naam voor West-Azië en Oost-Mediterraan. Het is geen moeite om zelf hangop te maken van volle yoghurt maar je moet het wel een nacht laten staan. Wil je daar niet op wachten, neem dan gewoon volle Griekse of Turkse yoghurt of skyr. Meer over labneh lees je hier.

Tip! Als je niet al te grote champignons hebt, is een eiersnijder ideaal om champignons in gelijke plakjes te snijden!

Ingrediënten

  • 1 liter volle yoghurt
  • 400 gr (kastanje) champignons
  • 1 citroen, schoongeboend
  • 1 tl gemalen komijn
  • ¼ tl chilivlokken
  • Paar takjes groene kruiden naar wens (dille, munt, peterselie, basilicum, koriander)
  • 1 el neutrale olie of ghee
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Voor erbij: flatbread
  • Materialen: theedoek of kaasdoek, vergiet, 2 kommen, koekenpan

Aan de slag!

  1. Doe een schone theedoek of kaasdoek (goed uitspoelen anders gaat de labneh naar wasmiddel smaken) in een vergiet en zet op een kom. Giet de yoghurt erin en laat een nacht uithangen.
  2. Snijd de champignons in plakjes. Rasp de schil van de citroen en pers ‘m uit.
  3. Doe de labneh in een kom en breng op smaak met een eetlepel citroensap, een halve theelepel komijn en zout en peper.
  4. Verhit de olie in een koekenpan en bak de champignons tot ze zacht en bruin zijn. De pan is in het begin heel vol maar dat komt goed. Voeg een eetlepel citroensap, een halve theelepel komijn en de chilivlokken toe en maal er zout en peper over. Roerbak nog een minuut.
  5. Hak wat verse kruiden grof. Je kan kiezen voor één kruid, maar een mix is nog lekkerder.
  6. Spreid de labneh uit over een mooi bord of platte schaal. Schep de champignons erop, garneer met kruiden citroenrasp en maal er nog wat peper over. Serveer met flatbread.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*