Lamsburger met haydari (BBQ)

Lamsburger met haydari (BBQ)

Lamsvlees eet ik vrijwel nooit maar nu had ik eens een keer zin in een lamsburger van de barbecue. Met de haydari erop een beetje in Turkse stijl want daar wordt ook veel lamsvlees gegeten. Buiten het seizoen of als je geen barbecue hebt, kan je ze ook in de grillpan maken.

Lamsburgers of lamsgehakt zie je nauwelijks in de supermarkten, daarvoor moet je naar een Turkse (of iets dergelijks) supermarkt of slager. Van de Jumbo weet ik overigens wel dat er in de grotere vestigingen lamsgehakt (per 250 gr) en lamsburgers (per 2) uit de diepvries wordt verkocht.

Haydari

De Turkse yoghurtdip cacık (Grieks: tzatziki) met komkommer en knoflook ken je vast wel. Haydari is voor velen minder of niet bekend. Deze yoghurtdip wordt gemaakt met süzme yoğurt en volvette Turkse witte kaas. Süzme yoğurt is gezeefde Turkse dikke yoghurt waardoor hij nog dikker is. Beetje vergelijkbaar met hangop maar echt nóg dikker. De gezeefde yoghurt vind je in de Turkse supermarkt. Je kunt ook Turkse of Griekse yoghurt (niet de magere) gebruiken en deze in een zeef laten uitlekken. Gebruik nooit gewone yoghurt, dat is echt te vloeibaar. Je moet het dan zeker 12 uur laten uitlekken om een hangop te krijgen die net zo dik is als gezeefde Turkse yoghurt.

Voor de volvette (60% vet) witte kaas en pul biber (Turkse, grove chilipeper) zul je ook naar de Turkse supermarkt moeten. De kaas vind je daar in kleine en grote blikken. Ik koop altijd een groot blik (omdat ik het vaak gebruik) van het merk Sütdiyari. Het zijn de blikken met lichtrode deksel. Met de donkerrode deksel (65+) mag overigens ook. Sommige supermarkten, zoals de mijne, hebben dit ook in het assortiment. Meestal zijn het dan de kleine blikken.

[ingredients title=”Ingrediënten”]

  • 4 hamburgerbroodjes
  • 4 lamsburgers
  • 1 grote tomaat
  • Klein stukje komkommer
  • Paar blaadjes ijsbergsla
  • 1 el mayonaise
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Voor de haydari:
  • 200 ml gezeefde yoghurt
  • 200 gr Turkse witte kaas 60% vet
  • 3 teentjes knoflook
  • 50 ml milde olijfolie
  • 2 tl gedroogde munt
  • 1 tl pul biber
  • Optioneel: 1 tl komijnpoeder
  • Materialen voor de haydari: kom, eventueel een fijne zeef, kommetje/schaaltje om te serveren
  • Overige materialen: barbecue of grillpan, optioneel: vleesthermometer

[/ingredients]

[directions title=”Aan de slag!”]

  1. Maak eerst de haydari volgens dit recept.
  2. Verhit de barbecue of grillpan.
  3. Kruid de lamsburgers met peper en zout. Snijd van de tomaat 4 grote plakken en van de komkommer 3 à 4 schijfjes per hamburger. Scheur de bladeren ijsbergsla in stukjes.
  4. Snijd de broodjes door en bestrijk de snijkanten met mayonaise. Grill de broodjes op de snijkanten tot ze knapperig zijn en mooie grillstrepen hebben.
  5. Grill de hamburgers ca. 2 tot 3 minuten per kant. Ik kan niet precies zeggen hoe lang want het hangt af van het type barbecue en de temperatuur van de barbecue of pan. Het beste kan je het checken met een vleesthermometer. De kerntemperatuur moet ongeveer 58 graden zijn.
  6. Beleg de onderste helften van de broodjes met sla, tomaat, komkommer, een lamsburger en vervolgens een flinke dot haydari. Dek af met de bovenste helften.

[/directions]

Advertentie

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *