Lasagne snack met mozzarella, ricotta en Parmezaan

Lasagne snack met mozzarella, ricotta en Parmezaan

Laatst maakte ik zelf pappardelle maar ik had veel teveel deeg dus wat ik over had, heb ik ingevroren voor later gebruik. En daarvan heb ik deze zalige, krokante lasagne snack gemaakt; gevuld mozzarella, ricotta en Parmezaan. En daarbij een marinarasaus om de lasagne in te dippen. Let wel, je hebt hier wat werk aan!

Zelf lasagne deeg maken

Helaas kun je deze snack niet met kant-en-klare lasagne maken want die vellen zijn te kort om goed stevig op te rollen. De kans is dan groot dat ze tijdens het bakken open gaan en de kaas eruit loopt. Ik heb overigens wel eens langwerpige repen geribbelde lasagne gezien van Barilla maar die zie je hier niet in de supermarkten liggen. Ook op de Nederlandse website staat dit type niet. Ik denk dat ik dat ooit eens in de Sligro heb gezien maar daar ga ik nu niet heen omdat ik niet verschillende winkels wil bezoeken vanwege corona. Is maar goed ook want als ik naar de Sligro ga, dan kom ik met tassen vol en een aanslag op mijn bankrekening thuis 😉 Dus als je deze lasagne snack wilt maken, moet je zelf aan de slag voor het deeg!

Ingrediënten

  • Voor de lasagne:
  • 300 gr bloem type 00 (patentbloem)
  • 3-4 grote eieren (60 gr)
  • 2 el (30 ml) neutrale olijfolie
  • ½ tl zout
  • Voor de vulling:
  • 1 ei
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 gr ricotta
  • 2 bollen mozzarella
  • 50 gr Parmezaanse kaas (of Grana Padano)
  • Versgemalen peper
  • Voor de dipsaus:
  • 1 blik tomatenblokjes
  • Klein blikje tomatenpuree
  • 1  ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl gedroogde oregano
  • ½ tl gedroogde basilicum
  • 2 ansjovisfilets (kan weggelaten)
  • 1 el neutrale olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Verder nodig:
  • 2 eieren
  • Panko en paneermeel
  • Bloem
  • Neutrale olie
  • Materialen: kom, vershoudfolie, koekenpan, pastamachine of rolstok, grote kookpan, vergiet, kom, 3 diepe borden, pan met dikke bodem

Aan de slag!

  1. Doe de bloem in een kom en maak een kuil in het midden. Breek 3 eieren erin en voeg olijfolie en zout toe. Meng van binnen naar buiten tot een samenhangend geheel. Als het deeg te droog en korrelig blijft, dan nog een eigeel toevoegen. Kneed vervolgens op een schoon, licht met bloem bestoven werkvlak goed door tot een soepel en glad deeg. Je moet van een stukje deeg een dun vliesje kunnen trekken zonder dat het scheurt. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat een half uur rusten.
  2. Maak ondertussen de dipsaus. Snipper de ui en hak de knoflook en ansjovis fijn. Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui enkele minuten tot deze zacht en glazig is. Voeg de knoflook en ansjovis toe en fruit heel even mee. Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree en gedroogde oregano en basilicum toe en laat 10 minuten zachtjes sudderen. Breng de dipsaus op smaak met zout en peper. Draai het vuur uit.
  3. Rasp de Parmezaan en snijd of scheur de mozzarella heel fijn. Prak dit in een kom met een ei, de ricotta, geraspte of geperste knoflook en gemalen peper.
  4. Verdeel het lasagne deeg in 4 gelijke stukken en werk door de pastamachine tot lappen van max. 0,3 mm dik (of gebruik een rolstok). Zorg ervoor dat de deeglappen zo rechthoekig mogelijk zijn. Snijd ze in gelijke repen van ca. 25 x 8 cm.
  5. Breng een grote pan water met zout (1 tl per liter water) aan de kook, en kook de lasagne repen in ca. 3 minuten beetgaar. Giet af in een vergiet en laat uitlekken.
  6. Leg de lasagne repen op een schoon werkvlak of een vel bakpapier. Bestrijk ze gelijkmatig met het kaasmengsel en vouw ze 3 tot 4 keer op tot ongeveer een vierkantje.
  7. Leg ze op een snijplank of los van elkaar in een bakje (plank of bakje even met wat olie invetten) en zet 30 minuten in de vriezer of tot ze goed stevig zijn.
  8. Zet drie diepe borden klaar met bloem, losgeklopte eieren (met een scheutje water) en panko/paneermeel (liefst half-half). Paneer de lasagne vierkantjes.
  9. Verhit een flinke laag olie in een pan met dikke bodem en bak de lasagne om en om tot ze goudbruin en krokant zijn. Laat even uitlekken op keukenpapier.
  10. Serveer de lasagne snack met de tomatendip (eventueel weer even opgewarmd).

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*