Latkes met zalm en rauwe ham en gekruide zure room

Latkes met zalm en rauwe ham en gekruide zure room

Zo, de kerstdagen hebben we achter de rug en nu met goede moed op naar oudjaarsavond en 2021 met een corona vaccin! Oudjaarsavond wordt dit jaar evenals kerst heel anders dan anders maar ook met maar een paar mensen kan je het gezellig maken met lekkere hapjes op tafel. Bijvoorbeeld deze latkes met de helft gerookte zalm en de helft rauwe ham en gekruide zure room!

Latkes

Latkes zijn kleine aardappelkoekjes, een combinatie van rösti en pannenkoekjes. De naam latkes komt uit het Jiddisch, in Duitsland noemen ze het Reibekuchen of Kartoffelpuffer. Ook in andere landen worden latkes of aardappelkoekjes gegeten, waar ze hun eigen naam hebben en per land verschilt het ook wat erop of erbij wordt gegeten.

Ingrediënten

  • Voor de latkes:
  • 500 gr iets kruimige aardappels
  • 2 middelgrote uien
  • 2 middelgrote eieren
  • 2 el bloem
  • 4 el panko of paneermeel
  • Voor de zure room:
  • Verse dille
  • Verse bieslook
  • 2 tl mierikswortel
  • Klein bekertje (125 gr) zure room
  • Verder nodig:
  • Gerookte zalm
  • Rauwe ham
  • Zonnebloem- of arachideolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: zalmeitjes en balsamicoparels

Aan de slag!

  1. Schil de aardappels en uien en rasp beiden grof. Doe in een schone theedoek en knijp zoveel mogelijk vocht eruit.
  2. Klop in een kom de eieren los, meng het aardappelmengsel, bloem en panko/paneermeel erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  3. Snijd dille en bieslook fijn tot je van beiden ca. 1 eetlepel hebt. Meng dit in een kommetje met de mierikswortel en zure room en breng op smaak met zout en peper.
  4. Verhit een laag olie in een koekenpan. Mag best een flinke laag zijn want de latkes moeten een beetje frituren. Schep hoopjes van het aardappelmengsel in de pan en druk goed plat. Bak de latkes ca. 3 minuten per kant goudgeel en knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier en dek losjes af met aluminiumfolie. Herhaal tot alle het aardappelmengsel op is.
  5. Leg de latkes op een schaal en schep op elke latke een beetje zure room. Beleg de helft met zalm en de andere helft met rauwe ham. Garneer met plukjes dille en bieslook en de latkes met zalm eventueel met zalmeitjes en die met rauwe ham met balsamicoparels.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*