Lava cakes met bosvruchtencoulis

Lava cakes met bosvruchtencoulis

Dit dessert is een beetje tricky. Op zich niet heel moeilijk om te maken, alleen wel wat werk. Het is echter vaak wel een verrassing of de binnenkant van het cakeje nog vloeibaar is op het moment van opensnijden. Bij mij is het ook wel voorgekomen dat de binnenkant nog wel smeuïg was, maar niet vloeibaar. Zoals ik het in dit recept heb aangegeven, op 160 graden in een heteluchtoven en niet langer dan 12 minuten, gaat het meestal goed. Niet elke oven is echter hetzelfde. Het is dan ook het beste om een oventhermometer te gebruiken zodat je echt zeker bent van de temperatuur. En als je dit als showstopper wilt serveren, dan raad ik je aan om het eerst eens van tevoren te oefenen. Zo kun je bepalen of de lava cakes korter of juist langer in de oven moeten. De cakejes moeten wel vrijwel direct uit de oven worden geserveerd, maar je kunt het beslag en de bosvruchtencoulis wel al eerder maken.

Ingrediënten

 • 5 hele eieren
 • 5 eidooiers
 • 125 gr suiker
 • 250 gr pure chocolade
 • 250 gr boter + extra om in te vetten
 • 50 gr bloem
 • 500 gr gemengde bosvruchten (eventueel diepvries)
 • 150 gr suiker
 • 1 blaadje gelatine
 • Sap van een citroen
 • Garneringen naar wens: bolletjes vanille-ijs, bosvruchten, muntblaadjes, poedersuiker
 • Materialen: sauspannetje, staafmixer, soeplepel, fijne bolzeef, eventueel een spuitflesje, glazen of metalen kom, kookpan, kom, garde of mixer, spuitzak, 4 hittebestendige cake/puddingvormpjes

Aan de slag!

 1. Breng in een sauspannetje 200 ml water met 150 gram suiker aan de kook tot de suiker is opgelost.
 2. Voeg de bosvruchten en citroensap toe en laat 2 minuten doorkoken op matig vuur. Week ondertussen het gelatineblaadje in koud water.
 3. Neem de pan van het vuur, pureer het geheel met een staafmixer en wrijf de saus met de bolle kant van een soeplepel door een fijne zeef zodat er geen pitjes en stukjes in de saus achterblijven. Zet de saus terug op het vuur, knijp het gelatineblaadje uit en roer door de saus tot deze geheel is opgelost. Laat de coulis afkoelen en doe eventueel over in een spuitflesje.
 4. Laat de chocolade met de boter in een glazen of metalen kom au bain marie zachtjes smelten en roer goed door.
 5. Verwarm de oven voor op 160 graden (hete lucht).
 6. Klop in een kom de eieren, eidooiers en 125 gr suiker los met een garde of mixer. Voeg de iets afgekoelde chocolade erdoor en vervolgens de bloem. Doe het mengsel in een spuitzak.
 7. Vet 4 cake/puddingvormpjes in met boter en spuit het beslag erin. Je kunt dit ook met een lepel doen maar met een spuitzak krijg je het regelmatiger zonder te knoeien.
 8. Zet de vormpjes ca. 12 minuten in het midden van de oven. De buitenkant moet gaar zijn, maar de binnenkant nog vloeibaar. Check dit met een satéprikker. De cakejes moeten direct worden opgediend.
 9. Terwijl de lava cakes in de oven staan, zet je vast de bordjes klaar. Spuit de coulis zigzaggend over de bordjes.
 10. Stort de lava cakes op de bordjes en garneer naar wens met een bolletje ijs, eventueel nog wat vruchten, muntblaadjes en poedersuiker (door een zeefje).

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*