Lekker dikke zelfgebakken chips

Lekker dikke zelfgebakken chips

Je kent ze vast wel uit de supermarkt. Chips met het predicaat ‘boeren’, ‘ambachtelijk’ of ‘handcooked’. De chipjes zijn meestal wat dikker gesneden, vaak nog met de schil, en ze zijn doorgaans ook wat donkerder van kleur. En die kun je dus ook prima zelf maken! Ik heb dat echt al heel vaak gedaan, maar gek genoeg heb ik het nog niet eerder gedeeld. Wel chips met nori en zoete aardappelchips met azijn en zout, maar deze eenvoudige dus nog niet. Niets zo lekker als net zelfgebakken chipjes! Ik bak ze met schil en dan moet je er wel voor zorgen dat je echt aardappels van goede kwaliteit hebt, want plekken en pitten wil je dan gewoon niet. En al helemaal geen uitlopers. Zijn je aardappels minder mooi, schil ze dan liever en snijd plekken en pitten weg.

Dit recept is voor vier personen. Voor meer of minder: ga uit van 1 middelgrote aardappel per persoon. Voor de plakjes gebruik ik een mandoline die je op dikte kunt instellen. Heb je die niet, gebruik dan een kaasschaaf en zet meer druk voor dikkere plakjes.

Ingrediënten

 • 4 vastkokende aardappels, schoongeboend
 • Fijn zeezout
 • 1 liter zonnebloemolie
 • Hulpmiddelen: instelbare mandoline of kaasschaaf, vergiet, keukenpapier, pan met dikke bodem en kookthermometer of frituurpan, draadspaan, schaal,

Aan de slag!

 1. Boen de aardappels schoon onder koud stromend water.
 2. Schaaf ze met de mandoline (of kaasschaaf) in plakjes van ca. 3 mm.
 3. Spoel de plakjes goed in een vergiet af. Verdeel ze zonder overlap over laagjes keukenpapier, dek af met papier, en herhaal tot je alle plakjes gehad hebt. Dek af met een laatste laagje en laat in minstens 30 minuten het vocht eruit trekken.
 4. Verhit in een pan met dikke bodem de olie tot 180 graden (of gebruik een frituurpan).
 5. Bak de aardappelschijfjes in kleine porties in ca. 4-5 minuten tot ze lichtbruin en krokant zijn.
 6. Schep ze met een draadspaan uit de olie en doe ze over in een schaal die je bekleed hebt met keukenpapier.
 7. Ga zo door tot je alle chips gebakken hebt.
 8. Bestrooi de chips rijkelijk met zeezout en schud goed om.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*