Lekker koken en eten op de camping (deel 1)

Lekker koken en eten op de camping (deel 1)

Kamperen en lekker buiten leven is heerlijk! Tenminste, als het mooi weer is en je wel een beetje uit de voeten kunt. Met een rugzak, een minitentje en één klein gasbrandertje met kleuterpannetje vind ik geen kamperen maar kramperen. In deze blog ga ik ervan uit dat je in ieder geval twee kookpitten en een kleine barbecue tot je beschikking hebt. Daarmee kun je echt prima goede gerechten maken op de camping!

Mijn camping geschiedenis

Vanaf dat ik 15 maanden oud was gingen wij elk jaar met meerdere familieleden drie weken naar een camping aan het Gardameer in Italië. Daar huurden wij dan een huisje wat niet veel meer was dan vier muren en een dak met een tweepersoonsslaapbank en een stapelbed, maar wel met een keukenblokje met koelkast en drie gaspitten en een eigen douche en wc. Verder moest je alles zelf meenemen. Beddengoed, slaapzakken of dekbedden, kussens, borden, pannen, bestek, de hele santenkraam. Daarna heb ik ook nog meerdere keren gekampeerd in een bungalowtent en had ik een tweepits gasstelletje, een kleine barbecue en elektrische koelbox mee die ook in de auto kon worden gebruikt op de sigarettenaansteker. De ene dag gingen we uit eten, de andere dag kookte ik zelf. Om te koken nam ik dan sowieso een kleine koekenpan, een hapjespan en twee maten kookpannen mee. Daarmee kun je op de camping echt prima uit de voeten!

Neem niet alles mee maar koop lokaal

Neem alsjeblieft niet alles van thuis mee! Geen potten of blikken groenten, geen mud aardappels, geen rijst en pasta, geen olie en boter, geen ketchup en mayonaise… echt dat hebben ze in andere landen ook en koop ter plaatse liever vers. Zeker in Zuid-Europese landen vind je aardappels, groenten en fruit vaak voor een habbekrats op de markt. En wat dacht je van een heerlijke lokale olijfolie! Gebruik die ruimte in je auto liever voor wat goed kookgerei. Ja, tuurlijk kun je pindakaas en hagelslag meenemen want dat zul je minder snel vinden. En ja, eventueel ook een kilo Goudse kaas als je niet van de buitenlandse kazen bent. Maar zelfs Gouda wordt in veel landen ook gewoon verkocht in de supermarkt. En eventueel neem je wat gedroogde specerijen mee als je er niet zeker van bent of er een grote supermarkt in de buurt is waar jij op vakantie bent.

Makkelijk te maken op de camping

Pilav met kip, tuinerwten, pijnboompitjes en dille

Klaar in 40 minuten en het hele gerecht maak je gewoon in één pan. Zelfs de rijst hoef je niet voor te koken. Kipfilet, rijst en bouillonblokjes zijn overal te koop. Diepvries tuinerwten zijn ook wel in buitenlandse supermarkten te vinden en mocht je geen verse dille kunnen vinden, dan is peterselie ook prima. Pijnboompitjes kun je eventueel vervangen door andere noten die je dan wat fijner hakt.
Recept->

Surinaamse bami met kip en komkommerzuur

Afhankelijk van waar je bent kom je misschien niet altijd noedelssoorten tegen, echter in grote supermarkten wel. Maar spaghetti vind je wel overal en dat is precies waar Surinaamse bami van wordt gemaakt! Je hebt hiervoor twee pannen nodig; een kookpan voor de spaghetti en een hapjespan voor de rest. Voor de zekerheid neem je eventueel wel zelf ketjap, sojasaus en vijfkruidenpoeder mee.
Recept ->

Röstipannetje met een eitje

De ingrediënten voor dit eenpansgerecht kun je echt overal vinden. De kaas, gruyère of emmentaler, kun je vervangen door een andere soort goed smeltende kaas. Bijvoorbeeld fontina of provolone in Italië of een jonge manchego in Spanje. Wel handig is om een rasp mee te nemen voor de aardappels en kaas. In campinghuisjes of gehuurde ingerichte tenten zul je die niet zo snel vinden. En dan niet zo’n blokrasp, maar zo’n simpele platte met een fijne en grove rasp en een sleuf voor schijfjes.
Recept ->

Snelle pastasalade met tonijn en pesto

Pasta, blikjes tonijn en ui vind je overal. En ook pesto, zongedroogde tomaatjes en kappertjes zullen ook zeker niet ontbreken in de supermarkten. In Spanje kun je eventueel de Parmezaanse kaas of Pecorino vervangen door manchego, wat heel erg lijkt op Pecorino.
Recept ->

Salade van watermeloen, feta, olijven en rode ui

Dit is echt ontzettend lekker eten op bloedhete dagen. Heel verfrissend en watermeloen is ook gelijk goed om het vochtgehalte in je lichaam aan te vullen. Echte feta hoeft natuurlijk niet per se, het goedkopere broertje ‘witte kaas’ is evengoed prima.
Recept ->

Caesarsalade met gerookte kip en ansjovis

Gerookte kipfilet is mogelijk hier en daar wat lastiger te vinden maar als je een barbecue met deksel hebt doe je het gewoon zelf. Neem dan voor de zekerheid wel een zakje rookmot mee. En anders kun je natuurlijk de kip ook gewoon grillen op de barbecue. Hou je niet van ansjovis? Laat het weg. Voor de croutons gebruik je gewoon een stuk overgebleven stokbrood ofzo. Meestal is dat toch al snel oudbakken.
Recept ->

Wrap met worstjes, ei en zongedroogde tomaatjes

Elk land heeft wel zijn eigen soort dunne worstjes. Op de barbecue zijn die in no-time gaar maar je kunt ze ook gewoon in de pan bakken. Als je geen tortilla’s of een andere soort heel plat brood kunt vinden, maak dan zelf flatbread. Die bak je namelijk gewoon in een koekenpan.
Recept ->

Taco’s met kruidige gegrilde kip en korianderrijst

Mexicaanse taco’s zijn niet van de harde schelpen (dat is Tex-Mex) maar zachte tortilla’s. Deze bak je even in een koekenpan of je vouwt ze om het rooster van de barbecue zodat ze een schelpvorm krijgen (zie foto onderaan het recept). Niet al teveel werk en toch lekker voedzaam!
Recept ->

Wraps met kruidige kipsalade, spek en Parmezaan

Dit is lekker makkelijk voor de volgende dag als je kip over hebt van de barbecue maar dan moet je uiteraard wel een koelkast tot je beschikking hebben. En anders kun je natuurlijk ook gewoon kipfilet grillen of bakken speciaal voor deze wrap.
Recept ->

Romige tagliatelle met courgette en bacon

Courgette, spek en crème fraîche vind je overal. Er gaat flink wat geraspte courgette in, één per persoon, (neem een platte rasp mee) dus zo heb je een eenvoudig te maken pasta met toch heel veel groente.
Recept ->

Pasta met pesto en gegrilde tomaten

Voor dit recept grill ik de tomaten gewoon in een grillpan maar ze zijn nog veel lekkerder als ze op de barbecue worden gegrild. Bovendien zijn de tomaten in Zuid-Europese landen veel smakelijker dan hier omdat ze in de zon worden gerijpt. Veel meer smaak en niet waterig.
Recept ->

Er is nog veel meer wat je goed kunt maken op de camping dus binnenkort zet ik een deel twee online!

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*