Lekker winters: hutspot met spekjes en rookworst

Lekker winters: hutspot met spekjes en rookworst

Heb jij met deze kou ook weer zo’n zin in een stevige, lekker winterse stamppot? Mijn favoriete stamppot is hutspot, of ook wel peen en uien genoemd. Lekker makkelijk ook omdat je de aardappels, wortel en uien gewoon in één pan kookt. Je kunt hier natuurlijk ook allemaal fancy dingen mee doen door andere smaakmakers als kruiden en groenten toe te voegen, maar dit Oer-Hollandse basisrecept met daarbij spekjes, rookworst en jus is toch wel echt mijn favoriet!

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappels
  • 1 kg winterpeen
  • 500 gr uien
  • 100 ml warme melk
  • 50 gr zachte boter (echte)
  • 1 of 2 rookworsten
  • 250 gr spekblokjes of -reepjes
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Voor de jus: 20 gr boter, 1 runderbouillonblokje, 1 afgestreken eetlepel maïzena
  • Materialen: grote kookpan, koekenpan, pureestamper, schuimspaan, kommetje

Aan de slag!

  1. Schil de aardappels, snijd ze in kleine stukken en spoel ze af.
  2. Schil de wortelen en rasp ze grof. Pel de uien en snijd ze in dunne halve ringen.
  3. Doe alles ruim onder water met zout in een grote pan en breng op hoog vuur aan de kook. Draai het vuur lager en laat ca. 30 minuten zachtjes koken tot alles zacht is.
  4. Bak ondertussen in een koekenpan de spekjes zonder boter of olie krokant en verwarm de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  5. Giet de hutspot af, voeg de warme melk en boter toe en stamp alles goed. Breng eventueel op smaak met wat peper. Houd op heel laag vuur warm met het deksel op de pan. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
  6. Schep de spekjes met een schuimspaan uit de koekenpan.
  7. Doe voor de jus 20 gram boter bij het spekvet in de koekenpan en laat op matig vuur smelten. Voeg 350 ml kokend water toe en verkruimel het bouillonblokje erbij. Laat al roerend licht doorkoken tot het bouillonblokje ‘gesmolten’ is. Maak in een kommetje een papje van de maïzena met een klein scheutje koud water en roer dit erdoor. Laat nog heel zachtjes al roerend inkoken tot de gewenste dikte en breng op smaak met peper.
  8. Serveer de hutspot lekker ouderwets met een kuiltje jus, de spekjes erover en de rookworst in stukken of naar wens in plakjes.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*