Lekkerbekjes of kibbelingen

Lekkerbekjes of kibbelingen

Ik ken best wel wat mensen die zeggen geen vis te lusten, maar wel een lekkerbekje of een portie kibbelingen zomaar naar binnen schuiven. Heeft denk ik vooral te maken met het gefrituurde beslaglaagje. Op Scheveningen (mijn roots) noemen we dit ‘vis met een jasje aan’. Je kunt lekkerbekjes en kibbelingen op elke markt wel vinden en ze zijn zelfs uit de diepvries te koop om in de oven te bakken. Vroeger werden lekkerbekjes gemaakt van kabeljauw of wijting en kibbeling van kabeljauwwangen. Helaas zijn ze tegenwoordig echter vaker niet dan wel gemaakt van kabeljauw of wijting. Deze vissoorten zijn nu schaars door overbevissing en daarom ook prijzig geworden (kabeljauw komt toch al op ca. 30 euro een kilo). Lekkerbekjes en kibbeling worden nu dan ook vaker gemaakt van goedkope koolvis/pollak en soms ook pangasius. Maar over deze laatste vis is veel te doen omdat het wordt gekweekt in zwaar vervuild water in Vietnam. De vis heeft een gronderige, onplezierige smaak en wordt daardoor volgespoten met water om die smaak te neutraliseren. Dus als je het geld ervoor over hebt en een ouderwets lekkerbekje of portie kibbeling wilt eten, maak het dan gewoon eens zelf!

Ingrediënten

  • Voor lekkerbekjes: 4 flinke kabeljauwfilets van ca. 250 gr per stuk
  • Voor kibbelingen: 1 kg kabeljauw heel of kabeljauwwangen
  • 500 gr bloem
  • 2 eieren
  • 1 liter melk
  • 1 liter zonnebloemolie
  • Viskruiden
  • Benodigdheden: kom, garde, grote braadpan met dikke bodem, kookthermometer, draadspaan, ovenschaal

Viskruiden

  • 2½ tl selderijzout
  • 1½ tl mosterdpoeder
  • 1½ tl witte peper
  • 1 el fijngemalen laurier
  • ½ tl cayennepeper
  • ½ tl paprikapoeder
  • ½ tl gemberpoeder
  • ½ tl knoflookpoeder
  • ½ tl nootmuskaat
  • Benodigdheden: kom, potje

Aan de slag!

  1. Meng voor de viskruiden alles goed door in een kom en doe het geheel over in een schoon, afsluitbaar potje. Je hebt niet alles nodig, je kunt er 2 à 3 keer mee doen.
  2. Maak je kibbelingen van hele kabeljauw, snijd de vis dan in stukken van ca. 5 x 5 cm. Kabeljauwwangen zijn al goed op maat.
  3. Kruid de kabeljauwfilets (lekkerbekjes) of stukjes (kibbelingen) ruim met de viskruiden en laat een half uurtje afgedekt op een koele plek staan.
  4. Roer ondertussen in een kom met een garde de eieren los in de melk en voeg de bloem toe. Roer tot een glad beslag.
  5. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  6. Verhit de olie in een braadpan met dikke bodem tot 180 graden.
  7. Wentel de kabeljauwfilets of -stukjes door het beslag.
  8. Frituur de filets één voor één (of per 2 als je een heel grote pan hebt) of de stukjes per portie in de hete olie tot ze goudbruin zijn.
  9. Schep ze met een draadspaan uit de olie en doe in een ovenschaal. Houd ze warm in de oven tot je alle vis gefrituurd hebt.
  10. Bestrooi ze voor het serveren met nog een beetje van de viskruiden.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*