Pasen en eieren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden! En in veel huishoudens is het ook een traditie om tijdens Pasen uitgebreid te brunchen of lunchen. Eieren mogen daarbij natuurlijk niet ontbreken. Een gewoon gekookt eitje is uiteraard het makkelijkst, maar eieren zijn zo veelzijdig! Daarom heb ik voor jou dertien recepten met eieren op een rijtje gezet voor bij de Paasbrunch of lunch!
Oeufs en cocotte met spekjes en basilicum
Je hebt hier weinig omkijken naar. Gewoon een eieren breken in ramekins (ovenschaaltjes) met wat andere ingrediënten en even in de oven zetten. Daarna heb je zo’n heerlijk snoteitje waar je lekker geroosterd brood in kan dippen!
Ei in een krokant hambakje
Een beetje zoals de oeufs en cocotte maar dan eieren in hambakjes die je in een muffinvorm vouwt. Schwarzwälder Schinken vind ik hiervoor de lekkerste ham vanwege de rooksmaak. En dit is ook ideaal als je geen ramekins hebt, maar wel een muffinvorm.
Eggs Benedict op toast
Als je nog nooit eieren hebt gepocheerd en/of hollandaisesaus gemaakt, dan zou ik dat eerst een keer oefenen. Hollandaisesaus kan snel schiften als je het te warm laat worden of te snel de geklaarde boter toevoegt. Echter, oefening baart kunst!
Gevulde eieren
Heel erg jaren ’70 van de vorig eeuw en lange tijd stonden ze symbool voor truttigheid maar inmiddels zijn gevulde eieren al jaren weer helemaal back in business. Naast het klassieke recept met mosterd, heb ik ook een variant met zalm. Ik vind beiden zalig dus als ik ze maak, dan meestal beiden zodat ik niet hoef te kiezen 😉
Pittige broodreepjes met ei en mosterd
Een supermakkelijk te maken hapje en ideaal om oud brood op te maken. Je maakt een vulling met onder andere eieren en mosterd, doet dat tussen boterhammen zonder korst en je snijdt het in reepjes. Daarna besmeren met boter en even om en om bakken.
Smörgåstårta (Zweedse hartige broodtaart)
Als je echt wilt uitpakken, dan is dit wel een showstopper op tafel! De broodtaart bestaat uit meerdere lagen met verschillende vullingen ertussen, waaronder eiersalade. Aan de buitenkant laat je zien welke hoofdingrediënten je in de broodtaart zelf hebt gebruikt.
Wrap met garnalen en eiersalade
Het leuke aan wraps is dat je ze in twee of vier stukken kunt snijden als kleiner gerechtje of ook in nog kleinere stukjes als hapje. Uiteraard kun je hiervoor kant-en-klare eiersalade kopen maar zelf maken is heel eenvoudig en bovendien zwemmen dan niet stukjes verdwaald ei in een bak mayonaise. Ik wil dat het echt een eiersalade is en niet mayonaise met een beetje ei 😉
Çılbır – Turks ontbijt van yoghurt met eieren en pittige boter
Dit is zo lekker om brood in te dopen! De eieren zijn namelijk gepocheerd dus je hebt zachte eidooiers, yoghurt (met knoflook) en de gesmolten pittige boter om lekker brood doorheen te vegen.
Broodpudding van eieren, worstjes en kaas
Heel machtig maar zalig en een fijn gerecht om te delen want als het uit de oven komt kun je het in stukken snijden. De broodpudding is ook ideaal om oud brood op te maken.
Luchtige ovenomelet met kaas
Ik maak een ovenomelet wel eens als makkelijke, lichte avondmaaltijd maar deze kan ook prima bij een brunch of lunch worden geserveerd.
Ei in toast met kaas
Nog zo’n lekker gerechtje om oud brood op te maken. Je maakt de eieren in toast onder de grill, optioneel met een plakje ham onder de eieren.
‘Sushi’ van omelet met gerookte zalm
Deze omeletrolletjes maak je zoals inside out sushi met nori ertussen, gerookte zalm, crème fraîche of roomkaas en komkommer maar zonder rijst. Als je sojasaus en wasabi erbij teveel vindt voor een brunch, dan laat je dat gewoon weg. Zonder is dit evengoed heerlijk.
Croissants met pesto eieren, rauwe ham, Pecorino en rucola
Voor een brunch of lunch waarbij je meerdere lekkernijen op tafel hebt staan, is dit misschien wel een behoorlijke hap maar je kunt dit bijvoorbeeld ook met mini croissants maken. De meeste supermarkten verkopen ze wel bij het afbakbrood.
Geef een reactie