Lekkere snack: krokant gefrituurde uienringen

Lekkere snack: krokant gefrituurde uienringen

Alle ingrediënten voor krokante, gefrituurde uienringen heb ik standaard in huis. Ik ben echt een hartige snacker en dit is iets wat ik makkelijk en vrij snel kan maken als ik hartige trek heb maar verder niets bijzonders meer in huis. Deze uienringen gaan eerst door een beslag en worden dan echt gefrituurd in olie. Niet geschikt voor airfryer of oven. Wil je liever niet frituren, dan heb ik ook nog een uienringen recept die wel in de oven of airfryer kunnen.

Uienringen herkomst

Gefrituurde of gebakken uienringen komen in heel veel landen voor maar ik denk dat ze vooral in de VS populair zijn, waar ze in veel fastfood restaurants als appetizer of side dish worden geserveerd. De eerste keer dat ik ze at was echt al jaren geleden, volgens mij als bijgerecht besteld bij een hamburger. Het is niet bekend waar ze precies zijn ontstaan. In ieder geval is er al een beschrijving uit 1802, andere beschrijvingen zijn uit het begin van de vorige eeuw. Je leest er hier meer over.

Uienringen frituren

Als ik echt frituur in olie (wat voor deze uienringen in beslag dus ook echt moet), dan doe ik dat altijd gewoon op het gas in een pan met dikke bodem en niet in een elektrische frituurpan. Die heb ik wel maar gebruik ik vrijwel nooit. Waarom ik op het gas frituur lees je in deze blog onder het kopje ‘frituren’. Ik gebruik dan een digitale kookthermometer om te checken of de olie op temperatuur is. Heb je die niet, dan kun je op twee manieren checken of de olie heet genoeg is.

 1. Doe een blokje brood in de olie. Als deze in 15 seconden krokant en goudbruin is, dan is de olie heet genoeg. Bij 30 seconden is de olie nog niet op 180 graden en bij minder ca. 10 seconden is de olie te heet.
 2. Zet een houten pollepel rechtop in de olie. Als er kleine belletjes rondom de lepel ontstaan, dan is de olie goed om in te frituren. Gaat het te hard borrelen, dan is de olie te heet.

Je kunt de uienringen op twee manieren maken. Vanuit het beslag direct in de olie, dan krijgen ze een soort opgeblazen oliebollaagje (zie foto hieronder). Of je doopt ze in beslag en daarna door panko of paneermeel voor een extra crunchy resultaat.

Extra smaakmakers voor het beslag

Als smaakmaker voor het beslag heb ik nu gewoon zout aangegeven, maar je kunt natuurlijk ook andere kruiden en specerijen naar jouw smaak toevoegen.

Ingrediënten

 • 2 grote uien
 • 150 gr bloem
 • 1 tl bakpoeder
 • 1 tl zout
 • 1 ei
 • 240 ml melk
 • Panko of paneermeel (minstens 100 gr)
 • ½ liter zonnebloemolie
 • Zout of kruidenzout
 • Materialen: rasterrekje, aluminiumfolie of bakpapier, diep bord, pan met dikke bodem (en kookthermometer) of elektrische frituurpan, grote kom, klein kommetje

Aan de slag!

 1. Pel de uien en snijd ze in dunne ringen. Zet een rasterrekje klaar met daaronder een stuk aluminiumfolie of bakpapier (dat scheelt schoonmaken). Doe panko of paneermeel in een diep bord.
 2. Verhit de olie in een pan met dikke bodem tot 180 graden (zie tips bovenaan als je geen kookthermometer hebt). Of gebruik een elektrische frituurpan.
 3. Meng in een grote kom bloem, bakpoeder en 1 tl zout. Dip de uienringen in de bloem tot ze een laagje hebben en leg opzij.
 4. Klop het ei los  in een kommetje. Maak een kuil in de bloem en giet de melk en het ei erin. Roer met een vork of garde tot een beslag. Is het heel dun, dan wat bloem toevoegen. Is het heel dik, dan nog wat melk. Het mag best dik zijn want dan loopt niet gelijk al het beslag van de uienringen af.
 5. Doop een paar uienringen in het beslag en laat ze even op het rekje uitdruipen. Haal ze daarna door panko/paneermeel en frituur ze 2 tot 3 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
 6. Herhaal tot alle uienringen gefrituurd zijn. Houd de al gefrituurde uienringen eventueel warm in de oven op 120 graden.
 7. Schud ze tot slot in een kom om met wat zout of kruidenzout.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*