Lemon curd (dikke citroensaus voor bijvoorbeeld gebak)

Lemon curd (dikke citroensaus voor bijvoorbeeld gebak)

Omdat ik een no bake citroen cheesecake ging maken speciaal voor Pasen, wilde ik daar naast paaseitjes ook nog een gezellige, gele topping op. Dat had advocaat kunnen zijn, wat ik ook voor Pasen heb gemaakt (recept volgt), maar dat is weer niet zo verstandig als er minderjarigen van mee eten. Overigens niet bij mij maar bij vele anderen wel. Om het zonder alcohol en in de citroensmaak te houden, heb ik daarom gekozen voor lemon curd.

Lemon curd

Een curd is een spread en topping wat wordt gemaakt van citrusvruchten, zoals citroen, limoen, sinaasappel of mandarijn. De basisingrediënten zijn eidooiers, suiker, vruchtensap en vruchtenschil, wat samen zachtjes au bain marie wordt verhit tot het dik wordt. Na afkoelen ontstaat een zachte, gladde en dikke saus. In het Engeland van de late 19e en vroege 20e eeuw werd zelfgemaakte lemon curd traditioneel geserveerd met brood of scones bij de afternoon tea als alternatief voor jam, en als vulling voor cakes, kleine gebakjes en taarten. Zelfgemaakte lemon curd werd meestal in relatief kleine hoeveelheden gemaakt omdat het niet zo goed houdbaar bleef als jam. In modernere tijden werden grotere hoeveelheden mogelijk door het gebruik van koeling. Commercieel vervaardigde curd in potjes bevat extra conserverings- en verdikkingsmiddelen. Meer over curds lees je hier.

[ingredients title=”Ingrediënten”]

 • 4 biologische citroenen
 • 200 gr witte basterdsuiker
 • 100 gr ongezouten boter
 • 4 eieren
 • Gele voedingskleurstof
 • Materialen: fijne rasp, hittebestendige kom, kookpan, extra kom, garde

[/ingredients]

[directions title=”Aan de slag!”]

 1. Hoewel biologische citroenen niet gewaxt zijn, voor de zekerheid nog wel even wassen. Rasp de schillen en pers ze uit. Doe sap en rasp met de suiker en boter in blokjes in een hittebestendige kom.
 2. 1 ei splitsen, daarvan heb je alleen de dooier nodig. De andere eieren gebruik je geheel. Roer de eieren en de eidooier los in een kom.
 3. Breng in een pan waar de kom met het citroenmengsel op past een klein laagje water aan de kook. Laat heel zachtjes borrelen. Zet de kom erop en roer met een garde tot de boter gesmolten is en de suiker opgelost. De kom mag het water niet raken.
 4. Klop nu rustig de eieren erdoor tot alles goed gemengd is. Laat 10 tot 13 minuten garen, af en toe roerend, tot de lemon curd romig en dik genoeg is. Dit kun je testen door de bolle kant van een lepel erin te dopen. Als het aan de lepel blijft zitten, is het goed. Vind je de lemon curd te bleek, maak het dan wat geler met kleurstof.
 5. Neem de kom van de pan en laat afkoelen. Tijdens het afkoelen ook af en toe doorroeren.
 6. Doe de lemon curd over in een gesteriliseerde pot (of 2 kleinere) en bewaar in de koelkast.

[/directions]

Advertentie

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *