Ik had helemaal de lente in m’n bol toen ik deze lente spaghetti met groene asperges, tuinerwten en spekjes op mijn menuplanning zette want het was prachtig weer die week. Echter op het moment van maken was het weer koud en zelfs sneeuw op komst. Maar goed, hoe warm of koud het ook is, deze pasta is altijd wel lekker en bovendien zijn groene asperges en tuinerwten (diepvries) het hele jaar verkrijgbaar.
Lente spaghetti
Deze lente spaghetti is een variatie op een traditionele spaghetti carbonara. Waar de traditionele niet veel gezonde voedingswaarde heeft en eigenlijk een voorgerecht is, krijg je met deze gelijk ook lekker wat groenten binnen. Zoals bij een traditionale carbonara gebruikte ik hier ook eieren. Deze worden echter niet door een door verwarmd en moeten dus kakelvers zijn om het risico op salmonellabesmetting te verkleinen. Voor kleine kinderen, zwangere vrouwen en ouderen wordt dit echter geheel afgeraden. Vervang de eidooiers dan door 250 ml slagroom.
Overgebleven eiwitten
tip voor eieren
[ingredients title=”Ingrediënten”]
- 350 gr spaghetti
- 300 gr spekreepjes of blokjes
- 1 bakje (20 gr) platte peterselie
- 1 bakje (20 gr) basilicum
- 2 teentjes knoflook
- 200 gr groene aspergetips
- 250 gr tuinerwten (diepvries)
- 4 heel verse eieren
- 50 gr geraspte Parmezaanse kaas + extra voor serveren
- ½ el neutrale olijfolie
- 2 el extra vergine olijfolie
- Versgemalen zeezout en zwarte peper
- Materialen: kookpan, foodprocessor, kom, hapjespan
[/ingredients]
[directions title=”Aan de slag!”]
- Breng alvast een ruime pan water met zout aan de kook.
- Hak de knoflook en peterselie en basilicum met de steeltjes grof en snijd de asperges in stukjes van 3 cm.
- Doe peterselie, basilicum en knoflook met de extra vergine olijfolie in een foodprocessor en maal fijn.
- Splits de eieren. Je hebt alleen de eidooiers nodig (zie tip boven voor eiwitten). Meng de eidooiers (of room) in een kom met de Parmezaanse kaas en wat versgemalen peper.
- Verhit de neutrale olie in een hapjespan en bak de spekjes krokant.
- Kook ondertussen de spaghetti beetgaar. Voeg de laatste 2 minuten de asperges en tuinerwten toe. Neem een kopje kookwater uit de pan en giet de spaghetti met de groenten af.
- Verlaag het vuur van de pan met de spekjes tot het laagste niveau en schep de spaghetti met de groenten erdoor. Meng vervolgens het kruidenmengsel erdoor en daarna het eimengsel. Als de saus erg dik is, dan scheutje voor scheutje wat van het pasta kookwater toevoegen tot de saus romig genoeg is. Proef en breng eventueel wat meer op smaak met zout en/of peper.
- Verdeel de spaghetti over kommen of (diepe) borden en garneer met Parmezaanse kaas en eventueel nog wat versgemalen peper.
[/directions]
Geef een reactie