Lente stamppot met prei en spinazie uit de oven

Lente stamppot met prei en spinazie uit de oven

Deze maand begint de lente weer maar het is nog koud genoeg voor een stamppot. Dus een goed moment om stamppot te maken die je al een beetje aan warmte doet denken door de Mediterrane smaken. De credits zijn niet geheel voor mij want ik werd geïnspireerd door een recept van de Lidl maar ik heb het uiteraard weer aangepast naar mijn smaak en inzicht. De stamppot bevat naast prei, spinazie en uiteraard aardappel ook nog kaas, kappertjes, pesto en Italiaanse kruiden en gaat vervolgens nog de oven in met mozzarella en zongedroogde tomaatjes erop. Om de stamppot toch ook wel weer een Hollands tintje te geven, heb ik er lekker gehaktballen in jus bij gemaakt.

Kaas en pesto in de stamppot

Het recept van de Lidl geeft Parmezaanse kaas aan maar dit is best duur voor wie op z’n budget moet letten. Een iets goedkoper alternatief is Grana Padano maar het is ook prima om gewoon Hollandse kaas te gebruiken als je daarvan bijvoorbeeld een stuk in de koelkast hebt liggen. Pesto maak ik altijd zelf want geen kant-en-klare pesto kan verse evenaren (en bevat geen onnodige toevoegingen) maar ook dat past niet in ieders budget vanwege de hoofdingrediënten (verse basilicum, Parmezaanse kaas en pijnboompitten). Gebruik dus gerust een potje als dat beter binnen jouw budget past.

Tot slot nog een tip om voedselverspilling tegen te gaan: het stugge groene deel van de prei wat je niet gebruikt, kun je invriezen en later bijvoorbeeld weer gebruiken voor het trekken van bouillon. Ik doe dat altijd. Ook bewaar ik de stugge steeltjes van peterselie en selderij in de vriezer om in bouillon te gebruiken.

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappels
  • 2 preien
  • 200 gr verse (baby) spinazie
  • 150 gr geraspte kaas
  • 2 bollen mozzarella
  • 100 gr klassieke pesto (recept)
  • Handje zongedroogde tomaatjes, uitgelekt
  • 2 el kappertjes
  • 1 tl gedroogde Italiaanse kruiden
  • Handje verse basilicum
  • 50 ml warme melk
  • 25 gr roomboter + extra voor invetten
  • Versgemalen zwarte peper
  • Optioneel: pijnboompitjes
  • Materialen: grote kookpan, stamper, ovenschaal

Aan de slag!

  1. Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Kook ze in ca. 20 minuten gaar in gezouten water.
  2. Halveer ondertussen de prei en spoel goed het zand eruit. Snijd ze met een stukje van het groen in dunne halve ringen. Voeg de prei de laatste 5 minuten aan de aardappels toe. Giet af en laat even droogstomen.
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht.
  4. Doe de warme melk, pesto, boter, geraspte kaas en Italiaanse kruiden bij de aardappels en prei en stamp tot en grove puree. Breng op smaak met peper. Schep vervolgens de spinazie en kappertjes erdoor.
  5. Vet een ovenschaal in met wat boter en schep de stamppot erin. Scheur de mozzarella in stukjes en verdeel samen met de zongedroogde tomaatjes, en optioneel pijnboompitjes, over de stamppot. Zet de schaal 20 minuten in de oven tot de mozzarella goed gesmolten is.
  6. Garneer de stamppot voor het serveren met verse basilicum.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*