Linzen-kikkererwtensoep

Linzen-kikkererwtensoep

Linzen… yum! Kikkererwten… yum! Soep… yum! Lijkt me duidelijk! 😉 Ik ben echt een enorme fan van soep. De laatste tijd is het wat minder, maar tot voor kort maakte ik eigenlijk elk weekend wel een pannetje soep. Of soms ook wel een heel grote pan en dan gewoon wat overblijft invriezen in porties. Altijd makkelijk als je eens geen zin hebt om te koken of te weinig tijd hebt.

Deze soep kun je aanpassen aan de tijd die je hebt, en je kunt ook nog kiezen voor een gewone of meer gebonden variant. Heb je weinig tijd, gebruik dan linzen en kikkererwten uit blik; blikken van 400 gram die qua uitlekgewicht ongeveer 250 gr zijn. Kook je de peulvruchten liever zelf, dan heb je per soort 250 gr gare en uitgelekte nodig. Voor een gebonden variant houd je wat linzen en kikkererwten apart. Je pureert de soep dan met een staafmixer en voegt daarna voor een beetje bite de achtergehouden peulvruchten toe. Ik heb hieronder beschreven hoe en wanneer. De soep op de foto is trouwens de niet-gepureerde versie.

Ingrediënten

  • 250 gr gare linzen
  • 250 gr gare kikkererwten
  • 1 grote stengel bleekselderij, in blokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 à 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 1 blik (400 gr) tomatenblokjes
  • 1 liter groentebouillon (recept)
  • Citroensap
  • Chilipeper uit de molen
  • 4 el milde olijfolie
  • Zout
  • Verse koriander ter garnering
  • Benodigdheden: pan van minimaal 2 liter, eventueel een staafmixer

Aan de slag!

  1. Verhit de olie in een pan en bak hierin op laag vuur de ui met de bleekselderij een paar minuten tot ze wat zachter zijn. Voeg de knoflook toe en bak nog eventjes mee.
  2. Voeg de linzen, kikkererwten en tomatenblokjes met het aanhangende sap toe en roer alles goed door.
  3. Voeg de bouillon toe en breng het geheel aan de kook.
  4. Draai het vuur lager en laat de soep met het deksel schuin op de pan op laag vuur 30 minuten zachtjes doorkoken.
  5. Als je een meer gebonden soep wilt, pureer op dit punt dan de soep met een staafmixer.
  6. Breng de soep naar eigen smaak op smaak met citroensap en chilipeper. Proef en breng eventueel nog op smaak met wat zout.
  7. Voeg op dit punt voor de gebonden versie de achtergehouden linzen en kikkererwten toe.
  8. Garneer de soep met wat grof gehakte korianderblaadjes.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*