Loaded geroosterde aardappels met kaassaus

Loaded geroosterde aardappels met kaassaus

Loaded nacho’s uit de oven is bij iedereen denk ik wel bekend. Maar zoiets is dus ook heel lekker om met aardappels te maken! Het is wel meer werk omdat je de aardappels eerst moet koken en daarna nog roosteren in de oven. Ondertussen bak je uien en spekjes en maak je kaassaus. Als de aardappels eenmaal geroosterd zijn, hoeft het gerecht niet meer terug de oven in want dan schenk je de kaassaus erover en garneer je het met de toppings. Je kunt dit eten als snack maar ook als avondmaaltijd met een salade erbij.

Welke aardappels en kaas?

Omdat je de aardappels hiervoor niet schilt, kun je het beste voor een betere kwaliteit gaan. Dus niet de goedkope, grote zakken tafelaardappels want die hebben vaak lelijke plekken en pitten en vaak ook al uitlopers. Kies voor kleinere aardappels met een mooie gladde schil, bijvoorbeeld nieuwe aardappels of rode (heb ik nu gebruikt). Wat betreft de kaas maakt het niet zoveel uit welke je gebruikt, als het maar goed smelt. Heel harde, drogere kazen zoals overjarig en Parmezaan smelten minder goed. Cheddar is hiervoor lekker maar ook jong belegen, belegen of extra belegen, gruyère, emmentaler etc.

Ingrediënten

  • 800 gr vastkokende aardappels (zie tip)
  • Voor de kaassaus:
  • 200 gr geraspte kaas
  • 25 gr boter
  • 25 gr bloem
  • 300 ml melk
  • ¼ tl cayenne- of chilipoeder
  • ½ tl knoflookpoeder
  • Verder nodig:
  • 2 à 3 bosuitjes
  • 2 à 3 uien (afhankelijk van de grootte)
  • 150 gr spekblokjes
  • ½ tl chilivlokken
  • 1 limoen
  • Verse koriander (of platte peterselie)
  • Boter en neutrale olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kookpan, bakpapier, koekenpan, sauspannetje, serveerschaal

Aan de slag!

  1. Schil de aardappels niet maar was/boen ze schoon. Snijd de uien in dunne halve ringen en de bosuitjes in ringetjes.
  2. Kook de aardappels in gezouten water gaar genoeg tot je er makkelijk met een vork in kunt prikken. Giet af en laat droogstomen.
  3. Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden of 200 hete lucht en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  4. Leg de aardappels erop en druk ze met de onderkant van een glas of beker, niet te hard, wat platter (geen stamper want dan komt het zachte van de aardappel tussen de openingen door). Besprenkel de aardappels met olie en maal er zout over. Bak 25 tot 30 minuten in het midden van de oven, draai ze om en bak nog 5 tot 10 minuten tot ze bruin en krokant zijn.
  5. Verhit tegelijk een klein beetje boter in een koekenpan en bak de spekjes krokant. Schep ze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Doe nog wat boter met een klein scheutje olie in de pan en bak de uien in ca. 20 minuten. Lees hier hoe je de lekkerste gebakken uien krijgt.
  6. Ga verder met de kaassaus. Laat hiervoor de boter smelten (niet bruin laten worden) in een pannetje. Roer de bloem erdoor met een garde en laat 2 minuten garen. Roer beetje bij beetje de melk erdoor tot je een dikke bechamelsaus hebt. Voeg de cayenne/chilipeper, knoflookpoeder en kaas toe en roer tot de kaas gesmolten is.
  7. Neem de aardappels uit de oven en schep ze in een grote schaal. Schenk de kaassaus erover en garneer met de gebakken uien, spekjes, chilivlokken, bosui en koriander of peterselie. Garneer met partjes limoen om erover uit te knijpen.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*