Spaanse friet met chorizo, manchego en alioli

Loaded Spaanse friet met chorizo, manchego en alioli

Haute friture! Tegenwoordig is een patatje mét niet voldoende meer. Nee, het is friet met allerlei bijzondere toppings en luxe sauzen. Ik denk dat het Sergio Herman was die deze trend enkele jaren geleden is begonnen met zijn Frites Atelier. Inmiddels zijn dit soort frietzaken overal in ons land wel te vinden. Nu had ik ook weer eens zin in friet dus ik dacht, laat ik het dan ook weer eens anders doen. Een tijdje terug had ik nog een soort Zwitserse wintersportfriet, deze keer is het Spaans met gebakken kruim van chorizo, reepjes Serranoham, geraspte manchego en zelfgemaakte alioli.

Haute Friet

Als je haute friet wilt maken, dan is het natuurlijk het lekkerst als je ook echt zelf de friet maakt van een goede kwaliteit, iets bloemige aardappel en het liefst ook nog triple cooked. Maar ik geef toe dat ik het nu niet heb gedaan omdat ik er geen tijd voor had. Deze keer heb ik een zak verse voorgekookte friet uit de koeling gekocht en het in de airfryer gebakken. Wel eerst omgeschud met wat olie, dan voorgebakken op 150 graden (10 minuten), af laten koelen en tot slot afgebakken op 180 graden.

Voor deze friet met Spaanse smaken is het overigens het lekkerst als je verse chorizo kunt vinden maar helaas bij mij in de buurt nergens verkrijgbaar. En ik ga er nu ook niet stad en land voor af omdat ik contact- en winkelmomenten nog zoveel mogelijk beperk in deze coronatijd tot ik mijn vaccinaties heb gehad. Dus heb ik het gewoon gedaan met de gedroogde variant die je in de supermarkt vindt. Manchego had ik nog in huis en daar kwam ook deze inspiratie vandaan. Een alternatief voor Manchego is Pecorino, wat ook schapenkaas is.

[ingredients title=”Ingrediënten”]

 • 800 gr friet
 • 75-100 gr chorizo, heel stuk
 • 4 plakken Serranoham
 • Alioli (recept)
 • Stukje Manchego
 • Zout
 • Zonnebloemolie
 • Optioneel: gerookt paprikapoeder
 • Materialen: koekenpan, airfryer/friteuse (of oven)

[/ingredients]

[directions title=”Aan de slag!”]

 1. Snijd de chorizo in piepkleine blokjes (niet groter dan 3 mm) en de Serranoham in fijne reepjes.
 2. Verhit een koekenpan zonder vetstof en bak de chorizo krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
 3. Bereid de friet volgens aanwijzingen op de verpakking in de airfryer, oven of friteuse.
 4. Schud de friet om met wat zout en optioneel gerookt paprikapoeder en verdeel over borden, grote kommen, schaaltjes of, als je ze hebt, echte (aardewerk) frietbakjes.
 5. Top met de chorizo, Serranoham en alioli en rasp manchego erover.

[/directions]

Advertentie

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *