Lobster roll (kreeftenbroodje)

Lobster roll (kreeftenbroodje)

De lobster roll, of kreeftenbroodje, is een broodje uit de Amerikaanse New England regio en de Canadese maritieme provincies. Een zacht broodje wordt van boven naar beneden opengesneden en gevuld met een salade van gekookte kreeft, mayonaise of gesmolten boter, citroensap en zout en peper. Ook zijn er variaties met rivierkreeftjes, met bleekselderij en/of bosui en vaak worden de broodjes ook nog licht ingesmeerd met gesmolten boter. Ik gebruik zowel bleekselderij als bosui en smeer de broodjes ook in met boter. Een lobster roll wordt meestal geserveerd met naturel chips of Franse frietjes en augurken met dille.

Lobster roll met kreeft of rivierkreeftjes

Zoals gezegd wordt de lobster roll normaliter gevuld met gekookte kreeft, maar kreeft kom je niet tegen in de supermarkt. Alleen rond de kerstdagen zie je nog wel ingevroren gekookte Canadese kreeft in de supermarkt. Nou kun je uiteraard ook naar een goede visboer gaan voor kreeft, maar het is behoorlijk prijzig: zo’n 25 tot 30 euro voor een kreeft van ca. 500 gram. Daarom wordt de lobster roll ook vaak gemaakt met rivierkreeftjes die een stuk betaalbaarder zijn en gewoon in de supermarkt liggen. Ik betaal bij mijn dagelijkse supermarkt (Dirk) € 3,47 voor 100 gram.

Ingrediënten

  • 4 zachte puntjes of melkbollen
  • 200 gr gepelde rivierkreeftjes
  • 1 à 2 el mayonaise
  • 1 bosuitje
  • Paar sprietjes bieslook
  • Scheutje citroensap
  • Snufje cayennepeper
  • 2 el roomboter
  • Paar blaadjes (baby)romaine of ijsbergsla
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: ½ stengel bleekselderij
  • Materialen: kom, bakkwastje, grillpan

Aan de slag!

  1. Snijd het bosuitje in dunne ringetjes en hak de bieslook fijn. Laat de boter rustig smelten in de magnetron of in een pannetje. Als je ook bleekselderij gebruikt, snijd deze dan in piepkleine blokjes. De bleekslederij geeft een lekker frisse crunch aan de salade.
  2. Meng in een kom de rivierkreeftjes, bosui, bieslook, eventueel bleekselderij, en mayonaise. De kreeftjes moeten een laagje mayonaise krijgen en er niet in zwemmen. Doseer dus met beleid.
  3. Breng het geheel op smaak met citroensap, cayennepeper en zout en peper.
  4. Verhit een grillpan en kwast de broodjes aan de onder- en bovenkant in met wat gesmolten boter. Toast de broodjes licht aan beide zijden.
  5. Snijd de broodjes van boven naar beneden open maar net niet helemaal door. Beleg ze met sla en de kreeftensalade en serveer de lobster roll met chips of friet en augurk met dille.

Ook lekker met rivierkreeftjes:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*