Loempia’s van flensjes met ham en groenten

Loempia’s van flensjes met ham en groenten

Deze loempia’s van flensjes heb ik in het weekend gemaakt om weer het één en ander op te maken, met name groenten. Een halve komkommer, een halve winterwortel, een aangebroken pakje ham, een paar radijsjes en nog een restje ijsbergsla. Nou dacht ik eerst aan een gevulde omelet maar ook aan loempia’s. Alleen had ik geen loempiavellen in huis, echter wel bloem, eieren en melk dus werden het loempia’s van flensjes. Ook de rest van de ingrediënten had ik in huis en zo had ik een makkelijke en ook nog eens een gezonde maaltijd!

Loempia’s van flensjes

De originele naam voor loempia’s die van flensjes worden gemaakt is popiah. Popiah wordt veel gegeten in de provincie Fujian in China (meestal in Xiamen) en het aangrenzende Chaoshan maar ook in andere regio’s in Zuidoost-Azië en in Taiwan. De oorsprong van popiah gaat terug tot de 17e eeuw. Ik zeg ook bewust flensjes en geen pannenkoeken want het beslag (zonder suiker) is dunner en een flensje (of crêpe) is ook veel dunner dan de Hollandse pannenkoek. Je kunt de flensjes uiteraard ook met andere groenten vullen en bijvoorbeeld een restje kip (of vlees gewoon weglaten voor een vegetarische variant), kijk gewoon wat je in huis hebt. Sommige groenten mogelijk wel eerst even stomen, zoals broccoli en bloemkool. Deze loempia’s zijn ook nog eens gezonder omdat je ze niet frituurt, je hebt enkel een beetje olie nodig om de flensjes te bakken. Eet je koolhydraatarm of glutenvrij, dan kan je ze ook maken met flinterdunne omelet.

Ingrediënten

  • Voor de flensjes:
  • 125 gr bloem
  • 275-300 ml melk
  • 1 ei
  • 2 bosuitjes
  • Verse bieslook
  • ½ tl zout
  • Zonnebloemolie
  • Voor de vulling:
  • 50 gr rijstnoedels (mihoen)
  • 100 gr gekookte ham
  • ½ winterwortel
  • ½ komkommer
  • 4 à 5 radijsjes
  • Handje ijsbergsla
  • Paar takjes koriander (of bladpeterselie)
  • 2 tl sojasaus
  • 1 tl vissaus
  • Materialen: kom, vergiet, koekenpan

Aan de slag!

  1. Laat de rijstnoedels wellen in kokend water. Giet af en laat uitlekken.
  2. Snijd ondertussen de komkommer (zonder zaden) in luciferformaat. Rasp de radijsjes en wortel grof. Snijd de ham in reepjes. Meng dit alles in een kom met de noedels, ijsbergsla, sojasaus, vissaus en koriander (of peterselie).
  3. Maak een beslag van de bloem, melk, ei en zout. Hak de bosuitjes fijn en snipper bieslook tot je 2 eetlepels hebt. Meng beiden door het beslag.
  4. Verhit wat olie in een koekenpan en bak minstens 4 flensjes (de eerste mislukt immers bijna altijd). Het is de bedoeling dat ze nog redelijk blank blijven, dus niet als bij gewone pannenkoeken met donkerebruine ‘ogen’.
  5. Verdeel het ham en groenten mengsel over de flensjes en rol ze stevig op. Snijd de loempia’s diagonaal doormidden. Serveer met een dipsaus naar keuze.

Ook lekker:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*