Luchtig boerenbrood

Luchtig boerenbrood

Hoe lekker is de geur van versgebakken brood in huis? Ik bak regelmatig brood. En dan niet met een machine, maar gewoon met de hand gekneed en in de oven gebakken. Dit luchtige boerenbrood bak ik zelfs redelijk vaak. Het fijne eraan is dat je het deeg niet hoeft te kneden, enkel een nacht te laten rijzen en een paar keer vouwen. Vervolgens bak je het brood in de oven in een braadpan voor een mooie ronde vorm.

Ingrediënten

 • 750 gr bloem + extra
 • ½ tl droge gist
 • ½ tl suiker
 • 2 tl zout
 • 625 ml handwarm water
 • Zonnebloemolie
 • Hulpmiddelen: kommetje, heel grote kom, spatel, vershoudfolie, bakpapier, middelgrote braadpan

Aan de slag!

 1. Los in een kommetje de gist met de suiker op in 2 eetlepels van het water. Laat ca. 5 minuten staan tot er belletjes vormen.
 2. Doe de bloem in een heel grote kom en maak een kuil in het midden. Strooi het zout langs de rand. Doe het gistmengsel en de rest van het water in de kuil en roer het geheel met een spatel tot een samenhangend deeg. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het deeg op een warme, tochtvrije plek minimaal 12 uur rijzen. Je kunt het zelfs tot 24 uur laten staan.
 3. Bestrooi een werkvlak ruim met bloem en stort hierop het deeg. Bestrooi ook het deeg met bloem. Druk het deeg plat tot ongeveer 25×25 cm. Vouw 2 zijkanten naar het midden van het deeg en vervolgens de boven- en onderkant.
 4. Bestuif een flink stuk bakpapier en leg het deeg met de gevouwen kant op het papier. Bestrooi het deeg ruim met bloem en vouw het papier losjes om het deeg. Leg op een warme, droge plek, bedek met folie en laat wederom 2 uur rijzen.
 5. Verwarm de oven voor op 220 graden en plaats het rooster laag in de oven. Zet een middelgrote braadpan met het deksel erop ca. 10 minuten in de oven.
 6. Neem de pan uit de oven (heet!) en vet de binnenkant met een kwastje in met olie. Bestuif vervolgens de bodem en rand ruim met bloem.
 7. Leg het deeg met de gevouwen kant naar boven in de pan. Bestuif met nog wat bloem, doe het deksel op de pan en bak het brood 30 minuten.
 8. Neem het deksel van de pan, verlaag de temperatuur naar 180 graden en bak nog eens 20 minuten. Neem de pan uit de oven, keer om op een rooster en klop op het brood. Als het goed hol klinkt, is het gaar. Zet het brood bij twijfel 5 minuten terug in de oven zonder de pan. Laat het brood op het rooster afkoelen.

 

Advertentie
 

7 Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*