Luchtig brood met olijven, feta en za’atar

Luchtig brood met olijven, feta en za’atar

Dit luchtige brood met olijven, feta en za’atar zou ik bakken omdat een goede vriendin een nachtje zou komen logeren. De planning was een avondje kletsen en wijnen met een tafel vol heerlijke hapjes en vers brood. Maar helaas kreeg ze corona en moesten we onze afspraak uitstellen. Ik had echter zo’n zin in het brood, dat ik het toch heb gemaakt. Komt bij mij sowieso wel op!

Luchtig brood

Laat ik beginnen dat je voor dit brood tijd moet uittrekken. Het is namelijk een zogenaamd ‘no knead bread‘, met andere woorden: zonder te kneden. Hiervoor laat je het deeg al een avond/nacht eerder minstens 12 uur rijzen. De volgende dag ga je er mee verder en laat je het nogmaals 2 uur rijzen. Daarna bak je het brood in een braadpan in de oven zodat je een mooi rond brood krijgt.

Ingrediënten

  • 450 gr bloem
  • 1 zakje (7 gr) droge gist
  • 200 gr ontpitte olijven (mix groen en zwart)
  • 200 gr feta of Turkse witte kaas
  • 1 el za’atar of gedroogde oregano
  • ¼ tl suiker
  • 1 tl zout
  • 375 ml lauw water
  • Neutrale olie + extra bloem
  • Materialen: maatbeker, 2 kommen, huishoudfolie, theedoek, grote braadpan

Aan de slag!

  1. Meng de gist met de suiker door het water en laat even staan tot het belletjes gaat vormen.
  2. Dep de olijven en feta droog met keukenpapier. Snijd de olijven in ringetjes en de feta in heel kleine blokjes.
  3. Meng in een kom de bloem, zout, za’atar of oregano, olijven en feta en maak een kuil in het midden. Giet het water erbij en meng met een spatel goed door tot er geen spoortje droge bloem meer is. Dek af met huishoudfolie en een theedoek en laat op een tochtvrije plek 12 tot 18 uur staan.
  4. De volgende dag ga je verder. Neem een schone kom en vet in met wat olie. Doe het deeg over in de schone kom, dek af met vershoudfolie en laat 2 uur op een warme plek rijzen.
  5. Verwarm de oven voor op 220 graden met een grote braadpan met het deksel erop erin.
  6. Neem de pan uit de oven, vet in met wat olie en strooi rondom bloem erin. Stort het deeg in de pan, doe het deksel erop en bak 30 minuten in het midden van de oven.
  7. Neem het deksel van de pan en bak het brood nog 15 tot 20 minuten.
  8. Neem uit de oven, stort het brood uit de pan en laat op een rekje minstens een half uur rusten en afkoelen. Als je op de onderkant kopt, moet het brood hol klinken.

Ook leuk om te maken:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*