Maaltijdsalade met rode bieten, rucola, ei en gerookte zalm

Maaltijdsalade met rode bieten, rucola, ei en gerookte zalm

Met het lekker beginnende lenteweer kreeg ik alweer zin in een maaltijdsalade! Maar toch nog met een beetje een winters tintje door de rode biet in de hoofdrol. En daar doorheen nog rucola, bosui, kappertjes en dille met een honing-mosterddressing plus warm gerookte zalm en gekookt ei on top.

Maaltijdsalade van bieten

Ik noemde bieten winters maar deze groente is natuurlijk gewoon het hele jaar verkrijgbaar. Het is meer dat ik ze met de winter associeer, ik denk dat dat iets van vroeger thuis is. Maar als maaltijdsalade zijn bieten sowieso in elk seizoen lekker. Zo maak ik in de warmere maanden ook wel eens een eenvoudige bietensalade als bijgerecht. Bieten worden gemiddeld geoogst van juli/augustus tot en met oktober/november maar ook wel eerder. De zomerteelt wordt meestal in bosjes verkocht met het loof er nog aan. De latere oogst is wat je in de winter rauw in de winkels ziet, de laatste oogst zijn meestal de bietjes die jaarrond voorgekookt verkrijgbaar zijn. Bieten zijn een bron van vitaminen en mineralen. De knollen zijn vetvrij en caloriearm en zitten vol met Vitamine C, kalium (goed tegen een hoge bloeddruk), foliumzuur en antioxidanten. Meer over de voedingswaarde lees je hier.

Ingrediënten

  • 6 gekookte rode bieten
  • 2 handjes rucola
  • 4 eieren
  • 150 gr (warm) gerookte zalm flakes
  • 4 bosuitjes
  • 2 el kappertjes
  • Bosje/bakje dille
  • Versgemalen zwarte peper
  • Voor de honing-mosterddressing:
  • Zie recept
  • Materialen: kookpan of eierkoker, kom

Aan de slag!

  1. Kook de eieren hard en laat afkoelen in koud water.
  2. Klop de dressing in een kom.
  3. Snijd de bieten in blokjes en de bosuitjes in dunne ringetjes. Hak de dille fijn maar laat wat plukjes achter voor garnering.
  4. Schep de bieten, rucola, bosui, dille en kappertjes door de dressing en breng op smaak met gemalen peper.
  5. Pel de eieren en snijd ze in grove stukjes.
  6. Verdeel de maaltijdsalade over borden met daarop ei en gerookte zalm. Garneer tot slot met wat plukjes dille.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*