Maaltijdsalade met witte bonen, champignons en chorizo

Maaltijdsalade met witte bonen, champignons en chorizo

Nu het weer warmer is, heb ik vaker zin in een lekkere maaltijdsalade. Meestal doe ik gewoon maar wat er in me opkomt en ik kijk uiteraard altijd naar wat ik nog in huis heb. Zo stond er nog een pot witte bonen in de voorraadkast. Geen idee waarom ik dat ooit gekocht heb, waarschijnlijk was het eens in de aanbieding. Maar goed, de pot was nog niet over datum dus besloot ik de bonen nu maar eens te gebruiken. Verder had ik voor een ander recept later in de week champignons nodig maar niet de hele bak, dus ook daarvan is er wat in deze salade gegaan. En als ik een maaltijdsalade maak, dan gebruik ik bijna altijd ook wel wat vlees of vis. In dit geval krokant gebakken chorizo. En lang leve de warmere seizoenen want de sla en peterselie komen uit mijn eigen balkontuintje!

Witte bonen en andere peulvruchten

Ik eet nooit groenten uit pot of blik omdat ik het altijd zo week vind. Ik heb dan liever diepvries want diepvriesgroenten worden binnen een paar uur na de oogst ingevroren zonder bewerking en toevoegingen en zijn dus gewoon hartstikke vers. Maar witte bonen en andere peulvruchten, zoals bruine bonen en kidneybonen, zijn weer een ander verhaal. Die vind je niet in de diepvries en dan kan je twee dingen doen: of gewoon pot of blik, of gedroogd kopen en zelf koken. Maar dat vind ik dan weer zo’n gedoe. Gedroogde bonen moet je eerst uren laten weken en dan hebben ze daarna nog een kooktijd nodig van vaak wel een uur. Alleen linzen koop ik wel droog want die hoef je maar hooguit een uurtje te weken of, afhankelijk van de soort, helemaal niet, zoals rode linzen. Bovendien is de kooktijd van linzen maar kort.

Ingrediƫnten

 • 1 kleine pot witte bonen
 • 125 gr champignons
 • 100 gr dungesneden chorizo
 • 1 rode ui
 • 2 teentjes knoflook
 • Verse peterselie
 • Sla, soort naar wens
 • 2 el witte wijnazijn
 • 3 el extra vergine olijfolie
 • Klontje boter en scheutje milde olie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: zeef/vergiet, koekenpan, schaal

Aan de slag!

 1. Spoel de bonen af en laat uitlekken. Snijd de champignons in plakjes en de ui in dunne halve ringen. Hak de knoflook fijn en snijd zoveel peterselie fijn tot ca. 2 eetlepels.
 2. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de plakjes chorizo krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
 3. Doe een klontje boter met wat olie in de pan en bak de champignons met de knoflook en een snufje zout en peper. Schep uit de pan en laat uitlekken.
 4. Doe de uien met de azijn en een snufje zout in een schaal en laat 5 minuten staan.
 5. Verdeel ondertussen wat sla over 2 borden en rondom plakjes chorizo.
 6. Doe de champignons, witte bonen en peterselie bij de ui en schep om met de extra vergine olijfolie. Breng op smaak met zout en peper.
 7. Schep de salade in het midden van de borden en klaar is de maaltijdsalade!

Ook lekker:

Witte bonen en gehaktballetjes in tomatensaus

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*