Macaroni & cheese met rundergehakt uit de pan

Macaroni & cheese met rundergehakt uit de pan

Macaroni & cheese, ik hou er zo van. Voor mij is dit het ultieme comfort food! Deze met rundergehakt is dan ook niet mijn eerste macaroni & cheese recept, maar al de vierde, of eigenlijk vijfde want ik heb ook nog Italiaanse pasta quattro formaggi. Bij de andere recepten gebruikte ik kaascombinaties of cheddar smeltkaas, bij deze heb ik gekozen voor enkel mozzarella. Wel die je geraspt koopt, die is geler en steviger dan de bollen. Deze mac ’n cheese hoeft overigens niet in de oven maar maak je in één pan. Nou ja, eigenlijk twee want je hebt nog wel een andere pan nodig om de pasta te koken.

Macaroni & cheese

Macaroni en cheese, ook bekend als mac ‘n cheese, is een typisch comfort food gerecht uit de VS waar het zelfs vaak als bijgerecht wordt gegeten, bijvoorbeeld bij een barbecue. Het gerecht staat daar ook vaak op het menu van veel diners. Vastomlijnde recepten qua samenstelling, saus en te gebruiken kaassoorten zijn er niet; zoveel families, zoveel koks, zoveel variaties. Doorgaans wordt macaroni & cheese in de VS wel gemaakt met elleboogjesmacaroni maar die zijn daar wat groter dan zoals wij ze hier kennen. Italianen kennen deze vorm van pasta niet eens. In Italië heb je wel maccheroni maar dat zijn heel licht gebogen holle pijpjes, smaller dan penne. Ik heb deze keer pipe rigate gebruikt, een soort combi van een pijpje en een schelpje.

Ingrediënten

  • 450 gr grove pasta
  • 500 gr rundergehakt
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 tl chilivlokken
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 el Worcestershiresaus
  • 300 gr geraspte mozzarella
  • Gehakte peterselie
  • 1 el neutrale olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: grote kookpan, hapjespan

Aan de slag!

  1. Snipper de ui en de knoflook en hak peterselie fijn tot je ca. 4 eetlepels hebt.
  2. Breng een pan water met ruim zout aan de kook en kook de pasta beetgaar.
  3. Verhit ondertussen de olie in een hapjespan en bak het rundergehakt met zout en peper rul en bruin. Voeg ui en knoflook toe en bak nog even mee.
  4. Neem 300 ml kookwater van de pasta en giet de pasta af. Niet naspoelen maar terug in de warme pan doen.
  5. Roer het kookwater met de chili, Worcestershiresaus, tomatenpuree en 3 eetlepels peterselie door het gehakt en laat heel even op laag vuur zachtjes pruttelen.
  6. Schep de pasta met drie kwart van de mozzarella erdoor, verdeel de rest van de mozzarella erop en doe het deksel op de pan tot de kaas gesmolten is.
  7. Verdeel de macaroni & cheese over borden of kommen en garneer met de rest van de peterselie.

Ook lekker:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*