Macaroni & cheese met salami en oregano

Macaroni & cheese met salami en oregano

Yes! Weer een macaroni & cheese guilty pleasure, voor mij is dit het ultieme comfort food! Deze met salami en oregano is dan ook niet mijn eerste macaroni & cheese recept, maar al de vijfde, of eigenlijk zesde want ik heb ook nog Italiaanse pasta quattro formaggi. Bij de andere recepten gebruikte ik kaascombinaties of cheddar smeltkaas, bij deze heb ik gekozen voor enkel mozzarella. Wel die je geraspt koopt, die is geler en steviger dan de bollen. Deze mac ‘n cheese gaat overigens ook weer de oven om de kaas lekker te laten smelten.

Macaroni & cheese

Macaroni en cheese, ook bekend als mac ‘n cheese, is een typisch comfort food gerecht uit de VS waar het zelfs vaak als bijgerecht wordt gegeten, bijvoorbeeld bij een barbecue. Het gerecht staat daar ook vaak op het menu van veel diners. Vastomlijnde recepten qua samenstelling, saus en te gebruiken kaassoorten zijn er niet; zoveel families, zoveel koks, zoveel variaties. Doorgaans wordt macaroni & cheese in de VS wel gemaakt met elleboogjesmacaroni maar die zijn daar wat groter dan zoals wij ze hier kennen. Italianen kennen deze vorm van pasta niet eens. In Italië heb je wel maccheroni maar dat zijn heel licht gebogen holle pijpjes, smaller dan penne. Ik heb deze keer penne gebruikt.

Ingrediënten

  • 450 gr macaroni of grove pasta naar keuze
  • 150 gr geraspte mozzarella
  • 120 gr salami aan 1 stuk
  • 2 grote blikjes (280 gr) tomatenpuree
  •  2 tl gedroogde oregano
  • ½ tl chilivlokken
  • Paar takjes peterselie
  • 50 gr boter
  • 3 el bloem
  • 475 ml (volle) melk
  • Olie om in te vetten
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: ruime kookpan, vergiet/zeef, hapjespan, ovenschaal, optioneel: schaaf

Aan de slag!

  1. Kook de pasta beetgaar in gezouten water en verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht.
  2. Snijd of schaaf ondertussen de salami in plakjes van 3 mm.
  3. Giet de pasta af in een vergiet of zeef en spoel met koud water om de garing te stoppen.
  4. Smelt de boter op matig vuur in een hapjespan zonder bruin te laten worden. Roer de bloem erdoor en laat een minuut garen. Voeg tomatenpuree en melk toe en roer tot een glad geheel. Voeg vervolgens oregano, chilivlokken en wat zout en peper toe en laat een minuut zachtjes sudderen.
  5. Schep de pasta en de helft van de mozzarella en salami door de saus en schep het geheel in een met olie ingevette ovenschaal.
  6. Verdeel de rest van de mozzarella en de salami erover en zet de schaal 10 tot 15 minuten in de oven tot de kaas bubbelt.
  7. Snijd ondertussen wat peterselie fijn en garneer de macaroni & cheese daarmee (was ik overigens vergeten voor de foto).

Ook lekker:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*