Makkelijke apfelstrudel met warme vanillesaus

Makkelijke apfelstrudel met warme vanillesaus

Apfelstrudel met warme vanillesaus hoort voor mij echt bij de winter want ik associeer het met wintersport in Oostenrijk. Met de feestdagen voor de deur is dit bijvoorbeeld leuk voor Sinterklaasavond maar ook als dessert bij een kerstdiner. En dan nog met een bolletje vanille-ijs en slagroom erbij om het extra aan te kleden. Zelf hou ik er eerlijk gezegd niet zo van want ik ben geen fan van warm fruit. Ik heb dit dan ook echt gemaakt om te delen, letterlijk en figuurlijk. Het is een toevoeging hier op de website voor liefhebbers die er wel van houden en ik heb de apfelstrudel weggegeven aan buren en mijn ouders. Uiteraard heb ik wel een klein stukje geproefd want ik moet immers wel weten of de smaken kloppen!

Apfelstrudel deeg

Ik noem dit een makkelijke apfelstrudel maar het is toch wel een klusje. Makkelijk is omdat ik het beschrijf met kant-en-klaar bladerdeeg. Apfelstrudel deeg maken is namelijk vrij lastig. Het wordt héél dun uitgetrokken en dat vergt wel wat oefening. En kost bovendien nog meer tijd. Door dat hele dunne deeg op te rollen met de vulling, doet het na het bakken denken aan bladerdeeg. Je leest er hier meer over.

Ik heb Jongagold appels gebruikt omdat ik dat zelf de lekkerste vind. Niet melig, stevig en fris zoetzuur. Maar gebruik gerust een andere soort die jij lekkerder vindt. Echter ook niet te zacht en melig, want het moet geen appelmoes worden in de strudel 😉 De rozijnen heb ik laten weken in een beetje rum maar dat hoeft niet als je liever geen alcohol gebruikt.

Tip: Je kunt ook mini apfelstrudels maken met vierkante plakjes bladerdeeg. Als ik het goed inschat heb je met de hoeveelheid vulling ruim voldoende voor 10 stuks.

Ingrediënten

  • 1 rol koelvers bladerdeeg
  • 4 Jonagold appels
  • 50 gr sultanarozijnen
  • 1 el kaneel
  • 1 tl gemalen kruidnagel
  • 100 gr suiker
  • 2 el rum (kan weggelaten)
  • 3 el citroensap
  • 50 gr geschaafde amandelen
  • 1 tl vanille extract (of een zakje vanillesuiker)
  • 30 gr paneermeel
  • 90 gr ongezouten roomboter
  • Poedersuiker
  • Voor de vanillesaus:
  • 250 ml volle melk
  • 250 ml slagroom
  • 1 vanillestokje
  • 1 tl maïzena
  • 2 medium eieren
  • 50 gr suiker
  • Materialen: kommetje, appelboor, kom, bakpapier, pannetje, bakkwastje, pan met dikke bodem, kom, garde

Aan de slag!

  1. Meng de rozijnen in een kommetje met de rum en zet opzij. Dit hoef niet als je liever geen alcohol gebruikt.
  2. Schil de appels, verwijder met een appelboor het klokhuis en snijd ze in plakjes van ca. 5 mm dik. Heb je geen appelboor, dan in de plakjes met klokhuis het eruit snijden. Snijd de plakjes in reepjes of blokjes van 5 mm.
  3. Meng in een kom citroensap, vanille extract of vanillesuiker, kaneel en kruidnagel en schep appel, rozijnen (rum afgegoten), amandelschaafsel en suiker erdoor.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  5. Laat de boter zachtjes smelten in een pannetje of in de magnetron.
  6. Rol het deeg uit met de lange kant naar je toe en bestrijk met de helft van de boter. Bestrooi met paneermeel.
  7. Verdeel het appelmengsel over het midden van het deeg in de breedte (ik had niet alles van het appelmengsel nodig). Laat daarbij ca. 4 cm rand vrij. Vouw de korte kanten naar binnen, een stukje over het appelmengsel. Klap het deeg met behulp van het bakpapier wat onder het deeg zit naar het midden. Niet te strak want een apfelstrudel is breed en een beetje plat. Je moet zo uitkomen dat de lange zijden met een overlap over het appelmengsel gevouwen zijn. Je mag daarbij best een klein beetje stretchen. Druk de naad een beetje aan en vouw de zijkanten naar binnen. Leg de apfelstrudel voorzichtig met de naad naar beneden op de bakplaat.
  8. Bestrijk met de rest van de boter en bak de apfelstrudel ca. 50 minuten onderin de oven.
  9. Terwijl de apfelstrudel bakt, maak je de vanillesaus. Doe de melk en room in een pan met dikke bodem. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Doe het merg met het stokje in de pan en breng langzaam aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes doorkoken. Splits de eieren en doe de dooiers in een kom (eiwit gebruik je niet). Maak met een heel klein beetje koud water een maïzenapapje en voeg samen met de suiker toe aan de eieren. Klop dit schuimig totdat het mengsel bleekgeel en romig is. Vis het vanillestokje uit de melk. Klop vervolgens een scheut van de warme melk door het eimengsel en roer dan het eiermengsel in de pan met de melk. Verwarm de saus al roerend tot het gebonden is. Het is belangrijk dat de vanillesaus niet te heet is want anders gaat het schiften en krijg je stukjes roerei.
  10. Neem de apfelstrudel uit de oven en laat 5-10 minuten afkoelen. Bestuif met poedersuiker en serveer met de vanillesaus.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*