Makkelijke aspergesaus

Makkelijke aspergesaus

Als je witte asperges maakt, gooi de schillen en kontjes dan niet weg want hiervan kun je een bouillon trekken. Voor aspergesoep uiteraard, maar op zich heb je al genoeg schillen en kontjes als je asperges hebt gekocht speciaal voor soep. Ga je asperges gekookt eten, dan kun je van de bouillon een heerlijke aspergesaus maken op basis van een roux! Witte asperges worden meestal heel simpel met gesmolten boter gegeten, maar ook klassiek is met hollandaisesaus. Deze laatste is echter niet foolproof 😉 Wel gemakkelijk te maken is deze aspergesaus en evengoed heerlijk!

Door de schillen en de kontjes eerst te koken en dan pas de asperges zelf, krijg je een sterkere, smaakvollere bouillon dan wanneer je het kookvocht van enkel gekookte asperges gebruikt. Omdat asperges geen lange kooktijd nodig hebben, is de smaak van het kookvocht nog niet zo sterk. De saus zelf is maar 10 minuten werk, dezelfde tijd waarin je de asperges laat rusten in de pan.

Ingrediënten

 • Schillen en kontjes van witte asperges
 • Klein bekertje (125 gr) crème fraîche
 • 30 gr boter
 • 30 gr bloem
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Optioneel: 2 el vers gehakte peterselie
 • Materialen: schuimspaan, pannetje, garde

Aan de slag!

 1. Vul de pan die je gaat gebruiken voor de asperges met ruim water en breng aan de kook met de schillen en de kontjes. Voeg eventueel een beetje zout toe. Laat 20 minuten zachtjes koken op matig vuur met het deksel op de pan. Schep de schillen en de kontjes met een schuimspaan uit het water en gooi weg.
 2. Kook vervolgens de asperges in het kookvocht. Zodra ze gaar zijn (5 tot 10 minuten koken afhankelijk van de dikte), schep dan 500 ml van het kookvocht uit de pan. De asperges zelf laat je vervolgens met het deksel op de pan in de rest van het kookvocht staan.
 3. Laat in een pannetje de boter smelten maar niet bruin kleuren. Roer met een garde de bloem erdoor en laat al roerend 2 minuten meebakken op matig vuur.
 4. Voeg vervolgens al roerend met de garde gelijkmatig ca. 400 ml van de bouillon toe tot je een gladde, niet al te dikke saus hebt.
 5. Roer vervolgens de crème fraîche er goed door tot een glad geheel. Is de saus te dik, voeg dan weer een beetje van de bouillon toe.
 6. Breng de saus op smaak met zout en peper en roer eventueel de peterselie erdoor.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*