Makkelijke champignonsoep met room en tijm

Makkelijke champignonsoep met room en tijm

Champignonsoep hoort voor mij echt bij de herfst! En natuurlijk met room en tijm want een gouden combinatie. Ik heb al een recept voor romige paddenstoelensoep online maar die is met allerlei verschillende soorten paddenstoelen. Deze versie is met gewone champignons dus iets eenvoudiger en, voor wie er op moet letten, ook budgetvriendelijker! Ik heb overigens half witte champignons en half kastanjechampignons gebruikt. Kastanjechampignons hebben een meer aardse, nootachtige smaak en ik vind dat extra lekker in de soep. Kastanjechampignons zijn echter wel weer iets duurder. De soep is ook net zo goed heerlijk van alleen witte champignons.

Bouillon voor de champignonsoep

Ik gebruik voor de champignonsoep kippenbouillon omdat ik dat krachtiger van smaak vind dan vegetarische bouillon. Ik heb regelmatig verse kippenbouillon in de vriezer maar dat was nu helaas op, dus deze keer heb ik gewoon blokjes gebruikt. Eet je vegetarisch dan kun je groentebouillon gebruiken maar nog lekkerder is uiteraard paddenstoelenbouillon. De Dirk en Plus bij mij in de buurt verkopen dit niet maar de Jumbo en AH wel. Ook als je vegan eet kun je deze soep maken. Gebruik dan plantaardige boter en sojaroom en check de verpakking van de bouillonblokjes of het geen sporen van bijvoorbeeld melk of ei bevat.

Ingrediënten

  • 500 gr champignons
  • 2 middelgrote uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1,5 liter kippen- of paddenstoelenbouillon
  • 1 el verse of 2 tl gedroogde tijm
  • 250 ml room
  • 100 gr boter
  • 2 el bloem
  • 1 laurierblaadje
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: bieslook of peterselie en (knoflook)croutons ter garnering (recept)
  • Materialen: grote kookpan

Aan de slag!

  1. Snipper de uien en hak de knoflook. Snijd een paar champignons in plakjes en snijd de rest grof in stukjes.
  2. Laat de boter smelten in een grote pan en stoof de ui zachtjes ca. 8 minuten tot het zacht is. Voeg de knoflook, tijm en gehakte champignons toe en laat nog een minuut of 5 meestoven.
  3. Roer de bloem erdoor en bak even mee. Voeg dan de bouillon en laurier toe en breng aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Langer mag ook.
  4. Neem de pan van het vuur en pureer de champignonsoep met een staafmixer. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Zet de pan terug op het vuur en roer de room en de plakjes champignons erdoor. Warm op laag vuur door maar laat het niet meer koken.
  6. Schep de soep in kommen en garneer optioneel met bieslook of peterselie en/of croutons.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*