Makkelijke preitaart met gehakt en kaas

Makkelijke preitaart met gehakt en kaas

Ik noem deze preitaart makkelijk omdat je hiervoor geen deeg hoeft te maken maar gewoon koelvers of diepvries bladerdeeg gebruikt. Scheelt toch weer wat werk. Het gehakt kun je weglaten of vervangen door een plantaardig product als je vegetarisch eet. Ik durf niet te zeggen hoe dit uitpakt als je een vegan versie wilt maken want de preitaart wordt gegratineerd met bechamelsaus met kaas. Bechamel is toch gebaseerd op echte boter en melk. Ik vraag met af of dit echt lekker wordt met plantaardige producten en nepkaas.

Voor deze preitaart gebruik je het groene blad niet en dat is puur vanwege de opmaak van de taart. Sowieso wordt het donkergroene vaak eraf gesneden en weggegooid en dat is eigenlijk zonde. Dit bevat namelijk de meeste vitaminen en mineralen. Als ik het blad niet gebruik, dan vries ik dat altijd in. Je kunt dit namelijk dan nog prima gebruiken als je bijvoorbeeld bouillon trekt. En als je voor een recept fijngesneden prei nodig hebt, snijd het groen dan gewoon mee. Zo heb je voor veel recepten zelfs een hele prei minder nodig.

Kaas en gehakt in de preitaart

Ik heb voor deze preitaart geraspte oude kaas gebruikt omdat ik dat nog in huis had van een ander recept. Maar je kunt uiteraard ook andere kaas gebruiken. Een blauwschimmelkaas is bijvoorbeeld ook heel lekker met prei. En ook Parmezaan of Pecorino doen het hier prima bij, of geitenkaas of brie, of een bergkaasje. Heb je liever minder sterk smakende kaas, zoals jong of jong belegen, ook goed. Kies gewoon wat jij lekker vindt maar kies wel voor een kaas is die goed smelt. Ook qua gehakt ga je voor jouw voorkeur. Varken, rund, gemengd, kip of lam, het kan allemaal. Je kunt zelfs gekruide verse worstjes nemen en het vlees uit het velletje drukken en dan rul bakken.

Ingrediënten

  • 3 tot 6 preien, afhankelijk van de dikte
  • 200 gr gehakt
  • 50 gr geraspte kaas
  • 1 rol bladerdeeg
  • 25 gr boter
  • 25 gr bloem
  • 250 ml melk
  • Nootmuskaat
  • Klontje boter + scheutje olie
  • Boter of olie om in te vetten
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: kruiden/specerijen naar wens
  • Materialen: grote kookpan, ovale of rechthoekige ovenschaal, koekenpan, sauspannetje

Aan de slag!

  1. Snijd het losse groene blad en het kontje van de prei en halveer ze in de lengte. Spoel goed het zand eruit. Breng een grote pan water met wat zout aan de kook, verlaag het vuur zodat het water nog maar zachtjes borrelt en blancheer de prei ca. 3 minuten. Dit hangt ook af van de dikte. De prei hoeft niet door en door gaar te zijn maar wel iets zachter. Neem uit de pan, spoel af met koud water en laat met de snijkanten naar beneden uitlekken op keukenpapier.
  2. Vet een rechthoekige ovenschaal of quichevorm in en bekleed met bladerdeeg met een opstaand randje. Kruid het gehakt met zout en peper en eventueel nog kruiden/specerijen naar wens.
  3. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  4. Verhit een klontje boter met een scheutje olie in een koekenpan en bak het gehakt rul. Tegelijkertijd maak je de bechamelsaus met kaas.
  5. Laat hiervoor 25 gram boter smelten in een pannetje maar laat het niet bruin worden. Roer met een garde de bloem erdoor en laat even garen. Roer nu beetje bij beetje de melk erdoor tot je een gebonden saus hebt. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat en laat nog heel even zachtjes pruttelen. Wel af en toe roeren anders kan het op de bodem aanbranden. Neem de pan van het vuur en roer de kaas erdoor.
  6. Leg de preien met de snijkanten naar boven op het deeg en verdeel het gehakt erover. Schenk de kaassaus erover en bak de preitaart laag in de oven in ca. 30 minuten goudbruin.

Meer lekkers met prei:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*