Makreel spread voor op toastjes of brood

Makreel spread voor op toastjes of brood

Deze spread van makreel op brood is ontstaan uit de voorraad. Ik had nog een blik makreel en afbakbroodjes in huis. En nee, niet gehamsterd, dit lag gewoon nog in de voorraadkast 😉 (Voor wie dit pas veel later leest: dit is gemaakt en geschreven ten tijde van de coronacrisis). De wasabimayo had ik nog over van een ander gerecht, evenals verse bieslook en dille. En sjalotjes heb ik naast gewone en rode uien standaard in huis. De spread is ook lekker op toastjes bij de borrel.

Makreel is gezond!

Makreel is een vette vis en dat vet bestaat uit de zogenaamde Omega vetzuren, die weer een gunstig effect hebben op hart en bloedvaten. Verder bevat deze vis de vitamines A, B6, B12, C, D, E en K en mineralen als calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, natrium en selenium. Ook bevat de vis eiwit en de antioxidant co-enzym Q10. Door al deze eigenschappen heeft makreel verschillende gezondheidsvoordelen. Ik had nu toevallig makreel uit blik, maar je kunt uiteraard ook verse gerookte makreel gebruiken. Twee schoongemaakte en voorverpakte makreelfilets zijn voldoende voor dit recept. Met vis uit blik is overigens ook niets mis hoor, de gezondheidsvoordelen zijn er dan nog steeds. Ik ben sowieso dol op vis (door mijn Scheveningse roots) en evengoed ook een fan van koken met vis uit blik.

Ingrediënten

 • 2 gerookte makreelfilets of 2 blikjes makreel
 • 1 sjalotje
 • Verse bieslook en dille
 • 2 el mayonaise
 • 1 tl wasabipasta of mierikswortelpuree
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Toastjes of brood
 • Materialen: zeef/vergiet, kommetje, kom

Aan de slag!

 1. Makreel uit blik eerst laten uitlekken in een vergiet of zeef. Meng in een kommetje mayonaise met wasabi of mierikswortel. Bij voorkeur laat je dit minstens een half uurtje staan zodat de smaak van wasabi of mierikswortel goed in de mayo kan trekken.
 2. Doe de makreel in een kom en pluk met twee vorken uit elkaar.
 3. Snijd naar eigen smaak een hoeveelheid dille en bieslook fijn. Snipper het sjalotje heel fijn.
 4. Schep mayo, dille, bieslook en sjalot door de makreel en breng op smaak met zout en peper. Serveer met toastjes of doe het op brood.
 5. Tip: Zoals te zien op de foto heb ik de makreelspread nu gegeten op een petit pain. Deze heb ik op de snijkanten besprenkeld met extra vergine olijfolie en daarna in de grillpan knapperig gegrild.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*