Meatloaf sandwich

Meatloaf sandwich – soort hamburger maar dan anders

Ik had laatst rundergehakt nodig voor een recept maar ze hadden in mijn super geen kleinere verpakkingen meer dus moest ik voor een grotere gaan en heb de helft ingevroren. Vlees laat ik liever niet te lang in de vriezer want hoe goed het ook verpakt is, er zit altijd wat lucht bij en op den duur ontstaat vriesbrand door uitdroging. Het is dan nog steeds eetbaar maar het doet wel af aan de smaak. Dus toen ik mijn weekplanning maakte, moest daar iets met gehakt in. Ik dacht eerst aan een hamburger maar al zo vaak gedaan, gehaktballetjes… idem dito, in een pastasaus… nee, ook te voor de hand liggend. Meatloaf, oftewel gehaktbrood, nog niet zo vaak gedaan dus werd het een meatloaf sandwich.

Meatloaf sandwich

Meatloaf op een broodje is vrij Amerikaans. Vaak wordt de sandwich gemaakt van overgebleven, koud gehaktbrood. Net zoals wij dat doen wanneer we nog een gehaktballetje over hebben. De sandwich kan gemaakt worden van gewoon, getoast brood maar vaak gebruikt men ook een hamburgerbroodje (Amerikanen noemen burgerbroodjes ook een sandwich). Eigenlijk is het een soort broodje hamburger maar dan met langer, in de oven gegaard gehakt waaraan nog meer smaakmakers zijn toegevoegd. Overigens heb ik al eens een keer zoiets gemaakt met een ander gehaktbrood recept wat ik al had, maar deze is weer heel anders in smaak. In de VS gebruiken ze voor meatloaf vaak saltine crackers in plaats van paneermeel in het gehakt, bij ons bekend als eenhapscrackers of minicrackers. Je kent ze wel die, dubbele die je in tweeën kunt breken en die wij vaak op tafel zetten als toastjes.

Eigenlijk was het de bedoeling om ook zelf hamburgerbroodjes te maken maar helaas was het deeg door de hittegolf onhandelbaar. Het bleef maar plakken en extra bloem toevoegen is bij deze broodjes niet de bedoeling. Dus ben ik snel nog maar andere broodjes gaan kopen. Volgende keer beter.

[ingredients title=”Ingrediënten”]

  • 4 broodjes naar wens
  • 350 gr rundergehakt
  • 1 kleine ui
  • 2 el tomatenpuree
  • 8-10 crackertjes
  • 50 gr oude kaas of scherpe cheddar
  • 1 ei
  • ½ el mierikswortel
  • ½ el Worcestershiresaus
  • 1 el barbecuesaus
  • 1 el zonnebloem- of arachideolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Sla, augurkenplakjes, en ketchup
  • Materialen: bakpapier, rasp, koekenpan, grillpan

[/ingredients]

[directions title=”Aan de slag!”]

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Snipper de ui, maal of stamp de crackertjes fijn (niet tot poeder) en rasp de kaas.
  3. Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui ca. 5 minuten. Voeg de tomatenpuree toe en bak nog een paar minuten mee. Doe over in een kom.
  4. Voeg gehakt, crackers, cheddar, ei, mierikswortel, Worcestershiresaus en peper en zout toe en kneed het geel goed door. Stort op de bakplaat en maak er met je handen een ovaal broodje van. Bestrijk met barbecuesaus en bak de meatloaf in ca. 40 minuten gaar. Laat 15 minuten buiten de oven rusten.
  5. Snijd de broodjes door en grill ze op de snijkanten in een grillpan.
  6. Bestrijk de onderste helften met ketchup en beleg met meatloaf, augurk en sla.

[/directions]

Advertentie

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *