
Mediterraan gehaktbrood
Doe eens wat anders met gehakt! In plaats van er ballen van te draaien, is dit Mediterrane gehaktbrood een smakelijke afwisseling.
Gehaktbrood is van Europese afkomst, het werd al in de vijfde eeuw voor het eerst vermeld in het beroemde ‘Apicius’ kookboek. In Europa is het traditioneel vooral een Duits en Belgisch gerecht, maar ook enorm populair in de Verenigde Staten. Duitsers namen het recept mee naar Pennsylvania, waar het in de koloniale tijd door Amish-gemeenschap werd gemaakt van gemalen varkensvlees en maïsmeel onder de naam scrapple. In de hedendaagse Amerikaanse betekenis verscheen gehaktbrood echter tot in de late 19e eeuw niet in kookboeken.
Gehaktbrood wordt meestal van rundergehakt gemaakt, maar mijn voorkeur gaat uit naar half-om-halfgehakt omdat dit wat sappiger blijft.
Ingrediënten
- 500 gr runder- of half-om-halfgehakt
- 100 gr ontbijtspek (langwerpig)
- 1 kleine ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 70 gr tomatenpuree
- ½ el grove mosterd
- ½ el gedroogde Italiaanse kruiden
- ½ el Worchestershiresaus
- 1 ei
- 2 beschuitjes, fijngemalen
- Zout en versgemalen zwarte peper
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een braadslede met bakpapier.
- Meng in een kom het gehakt met alle ingrediënten behalve het ontbijtspek. Breng flink op smaak met zout en peper.
- Vorm in de braadslede met je handen een ovale vorm van het gehakt (zie foto’s hieronder).
- Bekleed het gehaktbrood nu in de breedte met de plakjes ontbijtspek. Laat de plakjes iets overlappen en zorg dat het hele gehaktbrood volledig met het spek bedekt is (zie foto’s hieronder).
- Plaats de braadslede in het midden van de oven en laat het gehaktbrood 30 tot 45 minuten bakken. Het spek moet goed gekleurd en krokant zijn geworden.
- Neem het gehaktbrood uit de braadslede en leg op een platte schaal. Snijd het aan tafel in plakken.