Mediterraan sardinetartaartje

Mediterraan sardinetartaartje

Als je Kitchenista volgt, dan heb je de laatste tijd vast wel allerlei gerechtjes voorbij zien komen met vis uit blik omdat ik een heerlijk pakketje met delicate visconserven mocht ontvangen van Deli Manger. Daarbij heb ik me voor een aantal recepten laten inspireren door het kookboekje ‘Koken met Vis uit Blik’ van Bart van Olphen. Zo ook voor dit heerlijke en makkelijk te maken voorgerechtje (of lunch) met sardines. Meestal pas ik een recept nog wel aan naar mijn eigen smaak, maar in dit geval heb ik het recept intact gelaten. Enige verschil is dat het recept wordt beschreven met rode, gele en groene tomaten, maar ik kon geen gele en groene vinden. In plaats daarvan heb ik komkommer gebruikt voor de frisse kleur en smaak. En hiervoor heb ik de sardines in pikante olijfolie gebruikt. In het blikje trof ik tot mijn verrassing ook nog een plakje wortel, een plakje augurk, een klein rood pepertje, kruidnagel en peperkorrels. De wortel, augurk en het pepertje heb ik gewoon meegeprakt. Pikant mag trouwens in deze niet worden verward met pittig. De olijfolie was goed op smaak met een heel lichte hint van het pepertje, maar zeker niet heet.

Ingrediënten

 • 2 blikjes sardines in (pikante) olijfolie, uitgelekt
 • 2 el kappertjes, uitgelekt
 • 8 zongedroogde tomaatjes, uitgelekt
 • 10 zwarte olijven zonder pit
 • 8 grote blaadjes basilicum
 • 50 gr zachte geitenkaas
 • 4 grote trostomaten
 • 1/3 komkommer, gewassen
 • Extra vergine olijfolie
 • Zeezout en peper uit de molen
 • Materialen: mandoline, kom, kookring van ca. 8 cm

Aan de slag!

 1. Hak de kappertjes, zongedroogde tomaatjes en olijven fijn en snijd 4 blaadjes basilicum fijn.
 2. Schaaf de tomaten en de komkommer met de mandoline op 2 mm. Leg de plakjes tomaat op keukenpapier om overtollig vocht eruit te laten trekken. Als je geen mandoline hebt, dan kan snijden natuurlijk ook. Gebruik een vlijmscherp mes zodat je zo dun mogelijk kunt snijden. Tomaten kun je ook heel goed snijden met een kartelmesje, die gaat heel gemakkelijk door het velletje.
 3. Prak de sardines fijn in een kom en meng de kappertjes, zongedroogde tomaatjes, olijven en basilicum erdoor.
 4. Verdeel de tomaten- en komkommerplakjes om en om in een ring op 4 borden.
 5. Gebruik de kookring om in het midden van elk bord een sardinetartaartje te vormen. Druk stevig aan zodat het niet uit elkaar valt wanneer je de ring verwijdert.
 6. Verbrokkel de geitenkaas over de bordjes en de overige basilicum in kleine stukjes gescheurd.
 7. Druppel er wat olijfolie over en maal er nog wat zout en peper over.

[bol_product_links block_id=”bol_595b7a40d824e_selected-products” products=”9200000057111343,9200000026145646″ name=”vis uit blik” sub_id=”” link_color=”E6007E” subtitle_color=”3F3F3E” pricetype_color=”3F3F3E” price_color=”D94460″ deliverytime_color=”ACBB51″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*