Mediterrane zuurkoolsalade

Mediterrane zuurkoolsalade

Zuurkool eet ik heel sporadisch. Niet omdat ik het niet lekker vind, want ik hou van zuur. Maar ik weet gewoon niet zo goed wat ermee te doen. Ik hou bijvoorbeeld niet echt van typisch Hollandse stamppot, dus ook niet met zuurkool. Maar omdat ik zuurkool dus wel lekker vind, wilde ik het nu toch weer eens eten. En het moest vegetarisch zijn omdat het op dit moment (11 t/m 17 maart 2019) de Nationale Week Zonder Vlees is. En zo werd het deze mediterrane zuurkoolsalade! Hoewel de kaas ook eiwitten bevat, wilde ik toch nog ‘vlezige’ proteïnen toevoegen. Daarvoor heb ik gekozen voor de plantaardige ‘kipstuckjes’ van Vivera.

Ingrediënten

  • 250 gr zuurkool (uitlekgewicht van een half pakje)
  • 8 zongedroogde tomaatjes, uitgelekt
  • 100 gr zwarte olijven
  • 100 gr feta/witte kaas
  • 2 bosuitjes
  • 2 tl gedroogde Italiaanse of Provençaalse kruiden
  • 1 tl paprikapoeder
  • 100 ml witte wijn
  • 1 tl honing (of meer als je van iets zoeter houdt)
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • 1 el milde olijfolie
  • 2 el kappertjes, uitgelekt
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: 175 gr plantaardige ‘kipstukjes’
  • Materialen: vergiet, hapjespan, schaal, optioneel: koekenpan

Aan de slag!

  1. Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet. Snijd de zongedroogde tomaatjes in stukjes/reepjes, de olijven in ringetjes, de bosuitjes in ringetjes en verbrokkel de feta. Snijd of pluk de kipstukjes iets kleiner en kruid ze met zout en peper.
  2. Verwarm de wijn met de honing in een hapjespan en stoof hierin de zuurkool met de kruiden en paprikapoeder een paar minuten tot de wijn nagenoeg verdampt is. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Verhit tegelijk de milde olijfolie in een koekenpan en bak hierin de kipstukjes goudbruin.
  4. Schep de zuurkool, tomaatjes, kaas, olijven, bosui (houd wat achter ter garnering), kappertjes en eventueel de kipstukjes in een schaal om met de extra vergine olijfolie. Proef en breng eventueel nog wat hoger op smaak met zout en peper.
  5. Garneer de salade met de achtergehouden bosui.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*