Mega chocoladekoekjes met zeezout (kan ook vegan)

Mega chocoladekoekjes met zeezout (kan ook vegan)

Bakdag! Ik schreef al eerder dat ik sinds de eerste corona lockdown meer ben gaan bakken omdat ik er de tijd voor had door het thuiszitten. In het begin was het nog zo af en toe maar inmiddels steeds vaker. Ik wil sindsdien ook per se elke week zes nieuwe recepten online, maar ik heb ook elke week wel een dag waarop ik iets kook en er teveel van heb zodat ik twee dagen hetzelfde eet (meestal is dat pasta). Dus op die tweede dag hoef ik niet de keuken in voor een maaltijd en dan zet ik een zoet baksel of een hartige snack op de planning. Vandaag weer zoet: mega chocoladekoekjes met zeezout! Die je ook vegan kunt maken met maar een kleine aanpassing.

Vegan chocoladekoekjes

Voor deze chocoladekoekjes heb je geen eieren nodig dus dat scheelt al als je vegan eet. Wel gaat er boter in en ik gebruik echt altijd roomboter maar dit kun je gewoon vervangen door plantaardige margarine. Gebruik bij voorkeur margarine zonder palmolie of palmvet. Niet omdat dit een negatief effect op de koekjes heeft, maar wel op onze aarde. Voor de productie worden grote stukken regenwoud verwoest met alle gevolgen van dien. Lees dit en dit maar eens. De producten van The Flower Farm zijn zonder palmolie en verkrijgbaar in elke supermarkt. Tot slot moet je even checken of de chocoladechips of druppels geen zuivel bevatten. Pure chocolade bevat geen melk maar kan wel sporen bevatten als het wordt geproduceerd in een omgeving waarin ook zuivel wordt gebruikt.

Ingrediënten

 • 100 gr bloem
 • 50 gr pure chocoladechips (druppels)
 • 20 gr cacaopoeder
 • 100 gr witte basterdsuiker
 • 30 gr donkerbruine basterdsuiker
 • ½ tl vanille-extract
 • ¼ tl bakpoeder
 • ¼ tl baking soda
 • 100 gr ongezouten zachte boter (of plantaardige vervanging)
 • ¼ tl fijn zeezout
 • Grof zeezout
 • Materialen: bakpapier, 2 kommen, garde, mixer, rasterrekje

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden of 160 hete lucht. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 2. Meng in een kom bloem, cacaopoeder, bakpoeder, baking soda en fijn zeezout met een garde.
 3. Mix in een andere kom de zachte boter (moet heel zacht zijn maar nog net niet gesmolten) met de witte en bruine suiker en vanille tot een luchtig mengsel (ik gebruikte de deeghaken want met gardes gaat het mengsel in de gardes ophopen).
 4. Mix beetje bij beetje het bloemmengsel door het botermengsel en blijf mixen tot het mengsel mooi bruin is en niet meer kruimelig maar aan elkaar blijft plakken. Kneed de chocoladechips erdoor.
 5. Verdeel het deeg in 4 gelijke porties voor mega koekjes, of 8 voor kleinere, en vorm er met je handen koekjes van. Leg ze op de bakplaat goed uit elkaar want ze gaan nog uitvloeien tijdens het bakken. Strooi grof zeezout over de koekjes.
 6. Bak de chocoladekoekjes 10-12 minuten tot ze beginnen te barsten. Zodra de bovenkant van de koekjes barsten hebben, zijn ze goed.
 7. Neem de bakplaat uit de oven en schuif het bakpapier met de chocoladekoekjes op het aanrecht. Laat zo 5 minuten rusten.
 8. Neem ze daarna voorzichtig met een spatel van het papier en laat ze nog 10 minuten afkoelen op een rasterrekje.

Meer met chocolade:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*