Mexicaanse hartige taart

Mexicaanse hartige taart

Hartige taarten bak ik niet vaak. Maar nadat ik twee weken geleden voor het eerst sinds een jaar er weer eens één had gebakken, heb ik de smaak weer te pakken. Vorige keer was het mediterraan met feta, tomaat en spinazie, een jaar geleden was het een aspergetaart en nu had ik zin in iets met een Mexicaanse twist.

Ik heb voor deze hartige taart gewoon het een en ander bij elkaar verzonnen en dat is heerlijk geworden. Al ben ik niet eens zo dol op maïs, maar omdat het echt een basisingrediënt van de Mexicaanse keuken is, vond ik dat het erin moest. In combinatie met alle andere smaken vond ik het echt prima. Ook bonen, of eigenlijk peulvruchten, en tomaten zijn niet weg te denken uit de Mexicaanse keuken. En natuurlijk jalapeños niet! Die heb ik echter nu niet gebruikt omdat de helft van de taart voor mijn ouders was en moeders kan niet goed tegen pittig eten. De Mexicaanse kruiden- en specerijenmix bevat ook al chili en cayenne, dus dat geeft al pit. Courgette heb ik nog toegevoegd omdat ik nog wat groenvoer in de taart wilde en als kleurcontrast. Je zou ook paprika kunnen gebruiken, al is dat niet typisch Mexicaans. Wel typisch Tex-Mex, waarmee Mexicaans eten vaak wordt verward.

Ingrediënten

  • 8-10 plakjes bladerdeeg, ontdooid
  • 500 gr rundergehakt
  • 1 courgette
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 10 cherrytomaatjes
  • Blik (400 gr) kidneybonen
  • Blik (300 gr) maïs
  • 1 el Mexicaanse kruiden (recept)
  • 10 zongedroogde tomaatjes
  • 200 gr cheddar
  • 3 eieren
  • 3 el crème fraîche
  • 4 handjes nacho’s
  • Klein scheutje milde olie
  • Boter
  • Zout
  • Materialen: vergiet, zeef, ronde of rechthoekige bakvorm

Aan de slag!

  1. Laat de bonen en maïs in een vergiet goed uitlekken. Snijd de courgette in kleine blokjes. Doe ze in een zeef, bestrooi met zout en laat uitlekken. Snijd de cherrytomaatjes in kwarten. Snipper de ui, hak de knoflook fijn, snijd de zongedroogde tomaatjes in stukjes en rasp de kaas. Klop in een kom de eieren los met de crème fraîche. Verkruimel de nacho’s grof.
  2. Vet de bakvorm licht in met boter en bekleed met het bladerdeeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Vouw de rand rondom een stukje naar binnen na het vullen.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  4. Verhit in de koekenpan een beetje olie en bak hierin het gehakt rul en bruin met de Mexicaanse kruidenmix. Voeg halverwege het bakken de courgette, ui en de knoflook toe. Voeg op het laatst de bonen, maïs en cherry- en zongedroogde tomaatjes toe en warm nog even mee. Proef en breng eventueel nog wat hoger op smaak met de kruiden of zout. Neem de pan van het vuur en schep het eimengsel erdoor.
  5. Schep de helft van het mengsel in de bakvorm. Daarop de helft van de kaas en de helft van de nacho’s. Herhaal nogmaals.
  6. Bak de hartige taart in het midden van de oven ca. 25 minuten tot het deeg mooi goudgeel en knapperig is.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*