
Mexicaanse vegaburger
Yes, ik heb weer een heerlijke vegetarische burger weten samen te stellen! Deze keer met een Mexicaanse twist met guacamole, zwartebonenpuree en tomatensalsa. Ik ben gewoon een enorme liefhebber van hamburgers maar dat hoeft echt niet altijd met vlees te zijn. Mijn vorige experiment met vegetarische burgers vond ik al heel geslaagd, en deze mag ook echt blijven! Ik ben wel weer lui geweest (eigenlijk meer uit tijdsgebrek) door voor kant-en-klare sojaburgers van Vivera te kiezen. Deze zijn vrij dun en daarom heb ik er dan ook twee gebruikt voor één goed gevulde burger. Er zijn echter zoveel merken en soorten vegaburgers; kies gewoon welke jou het meest aanspreekt. Als het een dikke burger is, gebruik er dan één per broodje want geloof me: dit broodje vult enorm! Zeker als je er ook nog friet bij eet, zoals ik heb gedaan in de vorm van zoete aardappelfriet.
Terwijl ik trouwens de zwartebonenpuree voor op deze burger aan het maken was, bedacht ik me dat ik hiervan ook prima zelf vegaburgers kan maken. Dus dat gaat zeker op mijn lijstje voor een andere keer!
Ingrediënten
- 2 Italiaanse bollen
- 2 of 4 vegetarische burgers naar wens
- Guacamole (recept)
- ¼ recept tomatensalsa
- Klein blikje zwarte bonen (130 gr uitlekgewicht)
- Vol handje fijngesneden ijsbergsla
- Stukje pittige cheddar
- Snufje knoflookpoeder
- Snufje uienpoeder
- Snufje komijnpoeder
- 2 el milde olijfolie
- Versgemalen zeezout en zwarte peper
- Materialen: zeef of vergiet, kleine koekenpan, stamper, grote koekenpan, grillpan
Aan de slag!
- Laat de bonen uitlekken in een zeef of vergiet. Maak de tomatensalsa volgens het recept en eventueel ook de guacamole als je die zelf wilt maken. Snijd dunne plakjes van de cheddar.
- Verhit een eetlepel olie in een kleine koekenpan op matig vuur. Bak de bonen al omscheppend ca. 3 minuten. Voeg naar smaak knoflookpoeder, uienpoeder, komijnpoeder en peper en zout toe en bak nog even mee. Neem de pan van het vuur en pureer de bonen grof met de bolle kant van een (houten) lepel of gebruik een stamper.
- Halveer de Italiaanse bollen en verhit een grillpan. Grill de snijkanten van het brood tot ze mooie grillstrepen hebben.
- Verhit ondertussen ook een eetlepel olie in de grote koekenpan en bak hierin de vegaburgers volgens aanwijzingen op de verpakking om-en-om gaar. Voor de meeste vegaburgers geldt hooguit 8 minuten. Verdeel cheddar over de burgers en laat de kaas op laag vuur met een deksel op de pan smelten.
- Besmeer de beide helften van de broodjes royaal met guacamole en beleg de onderste helften opeenvolgend met sla, een burger, bonenpuree, sla, een burger en salsa. Bovenste helft van de broodjes erop en klaar! Heb je per broodje één burger, doe dan op volgorde sla, bonenpuree, burger en salsa.