Mihoen goreng zoals van de Chinees (vegetarisch)

Mihoen goreng zoals van de Chinees (vegetarisch)

Ik ga echt nooit afhalen bij de Chinees op de hoek want ik vind het doorgaans gewoon niet zo heel lekker. Vaak is het te vernederlandst. Dat wil echter niet zeggen dat ik nooit Chinees eet want ik ken in Den Haag en Amsterdam adresjes waar je écht Chinees kunt eten of afhalen. En heel soms maak ik ook wel eens zelf iets zoals hong shao rou of xa xiu en recent nog Aziatisch gekruide procureur (wat in Aziatische smaken echt het dichtstbij Chinees komt). Nou kook ik af en toe voor mijn ouders en moeders was nieuwsgierig naar die procureur. Het deed haar denken aan vlees wat onder andere wordt geleverd bij hun favoriete gerecht van de afhaalchinees: mihoen goreng speciaal. De mihoen is dan zonder kip of garnalen omdat ze er drie verschillende vleesgerechten apart bij serveren. Dus tsja, als ik dan toch het vlees voor ze maak, dan ook met de mihoen op z’n Chinees erbij! En of ze het lekker vonden? Ik mag het vaker voor ze maken 😉

Wat is nou die typische smaak in Chinese mihoen?

Heel simpel: vetsin (mononatriumglutamaat), een smaakversterker die niet alleen in mihoen maar in heel veel Chinese gerechten wordt gebruikt. Vetsin (of ve-tsin) is ook wel bekend als E-nummer E-621 en is nogal omstreden. Het zou niet goed zijn voor je gezondheid. Zo zou vetsin ervoor zorgen dat je meer eet van het eten waarin het verwerkt is en het dus overeten veroorzaakt. Bovendien zouden veel mensen er overgevoelig voor zijn met allerlei klachten van dien. Maar ik denk zelf dat dat alleen voorkomt als je echt teveel binnenkrijgt (misschien te vaak Chinees eten? 😉 ) want E-621 is een lichaamseigen stof dus je zou denken dat je dit gewoon kunt verdragen. Meer over de pro’s en con’s lees je hier en hier.

De groenten in de mihoen

Je kunt uiteraard allerlei groenten gebruiken, bijvoorbeeld als je nog restjes hebt, maar in een standaard mihoen bij de gemiddelde Chinees op de hoek zit voornamelijk kool, prei, wortel en taugé. Ik heb dan ook gewoon een bakje nasigroenten (wat dus een mix taugé, witte kool, prei en wortel is) gebruikt waarin ook een rood pepertje zit. Een andere mix zonder het pepertje kan uiteraard ook en dan voeg je naar wens het pepertje toe. Verder heb ik nog bladselderij toegevoegd. Normaal gesproken snijd ik echt altijd zelf de groenten maar in dit geval heb je snel teveel als je alles los koopt en ben je duurder uit dan wanneer je een bak of zak voorgesneden groenten koopt.

Nog een tip: mihoen met je niet koken, ongeacht wat er op de verpakking staat! Gewoon rustig laten wellen in heet kraanwater of iets afgekoeld gekookt water is veel beter want dan wordt het niet plakkerig en is de mihoen daardoor beter te mengen met de rest van de ingrediënten. En het mengen gaat nog beter als je de mihoen voor het wellen breekt, dan zijn de slierten niet zo lang.

Ingrediënten

  • 250 gr mihoen
  • Bak (400 gr) nasigroenten
  • 1 bakje bladselderij
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eieren
  • 1 tl vetsin
  • Sesamolie
  • Oestersaus of ketjap (vegetarisch)
  • 1 el zonnebloemolie
  • Optioneel: 1 rood pepertje
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: grote kom, zeef, wok, 2 spatels

Aan de slag!

  1. Breek de mihoen grof in een grote kom en schenk er ruim heet water op. Trek met twee vorken uit elkaar en laat wellen tot het zacht is. Ca. een kwartiertje. Tussendoor nog wat extra met de vorken uit elkaar trekken. Giet af in een zeef en laat goed uitlekken. Vlak voordat het in de wok gaat eventueel nog droogdeppen met keukenpapier.
  2. Ga zodra de mihoen in de kom zit verder. Snijd het pepertje fijn, naar wens met of zonder zaden en zaadlijsten. Snijd de blaadjes van de selderij grof.
  3. Verhit de olie in een wok op hoog vuur en maak snel met een spatel roerei van de eieren. Voeg de groenten, rode peper, knoflook uit de pers en selderij toe en roerbak tot de groenten zachter zijn. Voeg dan een klein scheutje sesamolie, wat oestersaus of ketjap, de vetsin en zout en peper toe en roerbak nog even door.
  4. Verlaag het vuur en meng nu met 2 spatels de mihoen door de groenten. Is de mihoen toch te plakkerig, doe er dan een scheutje olie bij.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*