
Milde curry met tomaat en ei
Geplaatst op 06/09/2017 door Kitchenista in Wok & Eenpansgerechten
Ik hou van het pittige van peper, zoals rode pepers, cayennepeper en chilipoeder, en het scherpe van mosterd, wasabi en mierikswortel, maar ik hou niet van het hele hete waarvan je mond in de brand en het zweet op je gezicht staat. Deze curry noem ik mild, maar uiteindelijk is het eindresultaat toch wel licht pittig. Als ik verse pepers gebruik, verwijder ik altijd de zaden omdat ik niet het risico wil lopen dat het gerecht te heet is. Want met rode pepers weet je nooit hoe het uitpakt. De ene keer bevatten ze weinig zaden, de andere keer weer heel veel. Soms zijn ze voor een peper heel mild, en soms weer heel scherp. Wanneer ik dan proef en het gerecht toch niet genoeg pit vind hebben, dan gebruik ik cayennepeper of chilipoeder om het hoger op smaak te brengen. Voordeel is dat je dit goed kunt doseren en steeds kunt proeven tot het naar wens is. Hou jij wel van heel heet, dan kun je natuurlijk gewoon de zaden in de pepers laten zitten en er eventueel nog meer gebruiken.
Bij een curry eet je uiteraard rijst (op de foto: zilvervliesrijst) en je kunt er eventueel nog een iets met groenten bij maken, bijvoorbeeld gewokte spinazie met ui en knoflook. Tot slot nog een tip voor een romiger variant: voeg kokosmelk toe en laat mee inkoken. Kokosmelk helpt ook om heel heet een beetje te neutraliseren.
Ingrediënten
- 8 eieren
- 800 gr (2 blikken) gepelde tomaten
- 6 teentjes knoflook
- 2 uien
- 2 rode pepers
- 2 el gemalen koriander (ketoembar)
- 2 tl gemalen komijn (djinten)
- 2 tl kurkuma (koenjit)
- 2 tl gemberpoeder (djahé)
- 1 laurierblaadje
- 1 tl suiker (voor het ontzuren van de tomaat)
- Paar takjes verse koriander
- 4 el milde olijfolie
- Zout
- Optioneel: cayennepeper
- Materialen: kookpan of eierkoker, wok of hapjespan
Aan de slag!
- Kook de eieren halfhard, laat ze schrikken en afkoelen in koud water.
- Snipper de uien, hak de knoflook fijn en de rode pepers naar wens met of zonder zaden. Neem de blaadjes van de takjes koriander en scheur ze iets kleiner.
- Verhit in een wok of ruime hapjespan de olie op matig vuur en fruit hierin de ui, knoflook en rode peper ca. 5 minuten. Voeg de gemalen koriander, komijn, gember, kurkuma en het laurierblaadje toe en fruit nog een paar minuten mee.
- Voeg de gepelde tomaten met het sap en de suiker toe en laat 20 minuten zachtjes inkoken tot een dikke saus. (Als je rijst erbij eet, dan moet dit tijdens deze stap koken en i.i.g. 10 minuten droogstomen).
- Pel ondertussen de eieren en halveer ze.
- Breng de curry op smaak met zout en eventueel nog wat gemalen koriander en komijn. Is de saus minder pittig dan je had gewild, voeg dan nog naar smaak wat cayennepeper toe.
- Voeg de eieren aan de curry toe en warm ze nog ca. 5 minuten mee. (Tijdens deze stap de laatste 5 minuten rijst droogstomen).
- Serveer de curry met rijst en garneer met de verse koriander.