Mini knoflookpizza’s met mozzarella, tomaat en basilicum

Mini knoflookpizza’s met mozzarella, tomaat en basilicum

Deze mini knoflookpizza’s zijn een combinatie van klassieke bruschette met tomaat en basilicum en pizza bianca met mozzarella en knoflookboter. Het recept beschrijf ik voor 8 kleine pizza’s als snack (lekker bij soep) maar je kan er bijvoorbeeld ook 16 nog kleinere van maken als borrelhapje!

Knoflookpizza’s vs. bruschette

Bruschette is simpelweg de meervoudsvorm van bruschetta (spreek uit als broeskètta). Het zijn gegrilde sneetjes brood die worden ingewreven met rauwe knoflook en besprenkeld met extra vergine olijfolie en zeezout. Soms wordt de olie nog gemengd met kruiden zoals basilicum en oregano. Je kan het dan zo eten maar veelal worden bruschette nog belegd met allerlei lekkers zoals kaas, worst, groenten, tomaat etc. De meest bekende is denk ik wel de topping van fijngesneden tomaat met verse basilicum. In dit gebruik je geen brood maar bak je mini knoflookpizza’s. Je bestrijk het deeg met knoflookboter en belegt ze met mozzarella. Na het bakken top je ze met tomaat en basilicum.

Ingrediënten

  • Voor het deeg:
  • 500 gr patentbloem (type 00) + extra
  • 7 gr (1 zakje) droge gist
  • 1 tl zout
  • 2 el neutrale olijfolie + extra
  • ¼ tl suiker
  • 300 ml handwarm water
  • Voor de topping:
  • 50 gr boter
  • 3 à 4 teentjes knoflook
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 2 bollen mozzarella
  • 4 tomaten
  • Handje verse basilicum
  • 1 el extra vergine olijfolie
  • 1 tl balsamicoazijn
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: maatbeker, 2 kommen, pannetje, bakpapier, deegroller, kwastje

Aan de slag!

  1. Meng gist en suiker door het water en laat even staan tot het een schuimlaagje krijgt. Doe de bloem in een kom en maak een kuil in het midden. Strooi het zout langs de rand. Giet het water met de olie in de kuil en meng van binnen naar buiten tot een samenhangend geheel. Bestuif een werkvlak met wat bloem en kneed het deeg even door tot het soepel en elastisch is. Verdeel in 8 gelijke stukken en rol elk stuk tot een balletje. Dek af met met ingevette vershoudfolie.
  2. Verwarm de oven voor op 240 graden of 220 hete lucht. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  3. Laat ondertussen op heel laag vuur in een pannetje de boter smelten en knijp de knoflook erbij uit. Roer de oregano erdoor en laat al roerend even doorwarmen.
  4. Rol de deegballetjes uit tot een lapje van ca. 15 cm. Ze hoeven niet perfect rond te zijn. Leg op de bakplaat. Als je geen grote oven hebt, werk dan in 2 batches.
  5. Bestrijk de pizza’s met de knoflookboter en verdeel in stukjes gescheurde mozzarella erover. Bak ze 12 tot 15 minuten tot ze krokant zijn en de mozzarella gesmolten is.
  6. Snijd ondertussen de tomaten in blokjes, vocht en zaadjes eerst verwijderd, en snijd basilicum in fijne reepjes. Meng tomatenblokjes en basilicum in een kom met de olijfolie en balsamico en breng op smaak met zout en peper.
  7. Neem de knoflookpizza’s uit de oven en top ze met de tomaat en basilicum. Serveer direct.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*