Mini loempia’s in 2 variaties

Mini loempia’s in 2 variaties

Ik had pas geleden ineens enorme trek in loempia’s. Geen idee waar dat vandaan kwam, maar ik moest en zou ze hebben. En zo geschiedde. Een pakketje van 40 diepvries loempiavelletjes gekocht (bij de meeste supermarkten wel verkrijgbaar en anders sowieso in de Aziatische supermarkt), de nodige groenten als basisvulling, en nog kip en ham voor vulling één en garnalen voor vulling twee. Eet je vegetarisch? Ook geen probleem, laat de vlees en garnalen vullingen gewoon weg en gebruik wat meer groenten en eventueel een omelet in kleine stukjes!

Ingrediënten

  • 40 vierkante kleine loempiavellen (diepvries)
  • 100 gr wortel, geraspt
  • 100 gr Chinese of witte kool, fijngesneden
  • 100 gr prei, fijngesneden
  • 100 gr ui, gesnipperd
  • 150 gr kastanjechampignons, grof gehakt
  • 200 gr taugé
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 tl djahé (gemberpoeder)
  • 1 tl ketoembar (korianderpoeder)
  • 1 el ketjap manis (zoet)
  • 1 el sojasaus (zout)
  • Versgemalen zwarte peper
  • Zonnebloemolie
  • Vulling 1: 200 gr kipfilet in kleine blokjes en 150 gr ham in reepjes
  • Vulling 2: 300 gr kleine roze garnalen
  • Materialen: wok, eventueel een vergiet, koekenpan, 2 kommen, theedoek, kommetje, pan met dikke boden of frituurpan, kookthermometer

Aan de slag!

  1. Laat de loempiavellen een nacht ontdooien in de koelkast.
  2. Verhit 2 eetlepels olie in een wok en roerbak de kool, wortel, prei, ui en champignons ca. 5 minuten. Voeg de knoflook, djahé, ketoembar, ketjap en sojasaus toe en roerbak nog even kort mee. De groenten moeten nog knapperig zijn omdat je later de loempia’s ook nog gaat frituren. Schep de taugé door het mengsel en breng op smaak met zout en peper. Laat volledig afkoelen. Als het mengsel te nat is, laat dan uitlekken in een vergiet.
  3. Verhit en lepel olie in een koekenpan en bak hierin heel kort de kipblokjes tot ze net gaar zijn. Bak ze niet te lang en zeker niet bruin. Want anders wordt de kip later te droog wanneer je de loempia’s gaat frituren.
  4. Verdeel het groentemengsel over 2 kommen. Schep in de ene kom de kipblokjes en de ham door de groenten en in de andere kom de garnalen. Als de garnalen wat aan de grote kant zijn, hak ze dan eerst grof.
  5. Neem de loempiavellen uit de verpakking en bewaar ze tijdens het rollen in een vochtige theedoek zodat ze niet uitdrogen. Zet ook een kommetje water klaar.
  6. Leg een loempiavel met een punt naar je toe op een schoon werkvlak en leg hier ca. 1,5 eetlepel van één van de mengsels op. Rol de loempia op. Hoe je dit moet doen kun je in deze video bekijken. Let hierbij niet op de vulling, het gaat alleen om de manier van oprollen. De loempiavellen zijn iets plakkerig als je ze van elkaar trekt, maar ze zijn zeer elastisch en scheuren niet heel snel zolang je het maar rustig doet.
  7. Maak zo 20 loempia’s met de ham en kip en 20 met de garnalen.
  8. Ondanks dat je de vellen al hebt ontdooid, kan het geen kwaad om de loempia’s in te vriezen. Als de vellen maar in de verpakking in de koelkast ontdooid zijn. Vries ze per 4 of 5 stuks in een diepvrieszak in.
  9. Bereiden: verhit voldoende zonnebloemolie in een pan met dikke bodem (of gebruik een frituurpan met schone olie, géén vet!) tot 170 graden. Er moet zoveel olie in de pan zitten, dat de loempia’s kunnen drijven. Frituur de loempia’s met maximaal 4 tegelijk tot ze goudbruin en knapperig zijn en gaan drijven. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze even uitlekken op keukenpapier.
  10. Je kunt ze ook bevroren frituren maar dan duurt het uiteraard wel langer. En dan nog is mijn advies om ze ca. een half uur tevoren uit de vriezer te halen en buiten de koelkast te laten liggen.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*