Minipizza’s van pita’s

Minipizza’s van pita’s

Wat doe je als je een aangebroken pak pita’s hebt liggen? De pita’s blijven nog maar kort goed zodra de verpakking open is en weggooien is zonde! Ik had onlangs een pak van vijf grote maaltijdpita’s voor pita’s met geroosterde kikkererwten maar na twee flink gevulde broodjes zit ik wel enorm vol. Van de overige drie heb ik een paar dagen later, in het weekend, zes minipizza’s gemaakt. Nou eet ik die ook niet allemaal in één keer op, maar je kunt ze de volgende dag prima weer even opwarmen in de oven of gewoon koud eten (bodem is koud dan wel zacht). Ik heb de pita’s wel eerst even verwarmd in de oven voor ik ze heb gehalveerd want ik weet uit ervaring dat niet afgebakken pita’s niet makkelijk open te snijden zijn. Laat staan dat je ze netjes kunt halveren.

Als basis heb ik klassiek tomatensaus en mozzarella gebruikt, maar je kunt uiteraard ook pizza’s bianca maken (met een witte basis zoals crème fraîche, ricotta of roomkaas i.p.v. tomatensaus). En wat de toppings betreft ga je gewoon lekker los naar eigen smaak! Op de foto links is met tomatensaus, mozzarella, ansjovis, olijven en kappertjes. Rechts is een minipizza bianca met roomkaas, mozzarella, blauwaderkaas en ui en dan uit de oven nog Parmaham en rucola erop.

Ingrediënten

  • Grote pitabroodjes
  • 1 bol mozzarella per 3 pizza’s
  • Geraspte kaas (jong belegen of mozzarellarasp)
  • 500 gr passata di pomodoro (dit is genoeg voor 12 pizza’s)
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde basilicum
  • Beleg naar keuze
  • 2 tl milde olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: rucola
  • Materialen: bakpapier, koekenpan

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Bevochtig de pita’s en bak ze 4 minuten. Neem ze uit de oven.
  2. Hak ondertussen de knoflook fijn.
  3. Verhit in de koekenpan op laag vuur de olie en fruit hierin de knoflook enkele minuten. Voeg de passata, oregano en basilicum toe en laat 5 minuten zachtjes pruttelen. Breng op smaak met zout en peper. Doe het vuur uit.
  4. Halveer de pita’s en leg ze met de snijkant naar boven op de bakplaat. Doe op elke helft een volle eetlepel van de passata en strijk uit.
  5. Scheur de mozzarella in kleine stukjes en verdeel over de pizza’s. Maal er wat peper over.
  6. Beleg de pizza’s met ingrediënten van jouw keuze en vervolgens nog wat geraspte kaas.
  7. Bak de pizza’s in het midden van de oven in ca. 10 minuten of tot de kaas helemaal gesmolten is. Top ze eventueel voor serveren nog af met wat rucola.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*