Miso varkensvlees met paddenstoelen en paksoi

Miso varkensvlees met paddenstoelen en paksoi

Het werd weer eens tijd voor een heerlijke Aziatische roerbak, lekker makkelijk voor de maandag. Deze keer met miso varkensvlees, paddenstoelen (shiitake en oesterzwam), paksoi en bosui. De roerbak is redelijk koolhydraatarm maar bevat in de marinade wel bruine suiker. Ik heb echter een suikervervanger gebruikt (lees hieronder) omdat mijn lief ook mee at. Rijst heb ik voor hem weggelaten omdat hij dat niet mag, ook geen bruine rijst. Het recept is ook aan te passen naar vegetarisch/vegan.

Miso varkensvlees

Ik heb voor dit gerecht schouderkarbonades gebruikt omdat die relatief veel vet bevatten en dat is vanwege het Keto dieet van mijn lief. Wil je het magerder houden, neem dan magere varenslapjes of hamlapjes. Of als je liever geen varkensvlees eet, neem dan kip of biefstukreepjes. Wil je het gerecht vegetarisch of vegan houden, gebruik dan wokstukjes en een eetlepel extra sojasaus in plaats van de vissaus. Miso is er overigens in drie kleuren: wit, rood en bruin. Wit is het minst zout, bruin het zoutst. Als je rood of bruin gebruikt, heb je ook iets zoets nodig en eventueel een scheutje rijsazijn of citroen- of limoensap. Het zoete is in Aziatische gerechten doorgaans gula djawa, ook bekend als palmsuiker. Dit is ook te vervangen door donkere basterdsuiker. Om het Keto/koolhydraatarm te houden is Sukrin Gold een goed alternatief.

Ingrediƫnten

  • 600 gr varkensvlees (zie boven)
  • 150 gr oesterzwammen
  • 100 gr shiitake
  • 2 paksoi
  • 4 bosuitjes
  • 100 gr rode miso
  • 2 el sojasaus
  • 1 el vissaus
  • 2 el gula djawa of bruine basterdsuiker (of Sukrin Gold voor Keto/koolhydraatarm)
  • 2 tl geraspte gember
  • 1 tl geroosterde (donkere) sesamolie
  • 1 el geroosterde sesamzaadjes
  • 4 el gefruite uitjes
  • 2 el zonnebloemolie
  • Voor erbij: rijst of noedels naar wens
  • Versgemalen peper
  • Materialen: maatbeker, kom, wok, schuimspaan

Aan de slag!

  1. Snijd het varkensvlees in reepjes.
  2. Klop in een maatbeker miso met de sojasaus, vissaus en de Sukrin of bruine suiker. Doe de helft in een kom en meng het vlees erdoor.
  3. Als je rauwe sesamzaadjes hebt, rooster deze dan in een droge wok en schep eruit.
  4. Scheur de paddenstoelen in reepjes. Snijd het witte deel van de paksoi in stukjes en scheur het groen grof. Snijd de bosuitjes diagonaal in stukjes van 2 cm.
  5. Verhit de zonnebloemolie in een wok op hoog vuur. Voeg gember en sesamolie toe en roerbak ca. 10 seconden. Voeg het vlees toe en roerbak ca. 5 minuten tot het begint te karamelliseren. Schep het vlees met een schuimspaan uit de wok.
  6. Doe het witte deel van de paksoi, de paddenstoelen en de bosuitjes in de wok en roerbak ca. 5 minuten. Voeg het groen van de paksoi, het vlees en de rest van de marinade toe en roerbak het geheel om tot alles is gemengd en goed doorgewarmd. Breng op smaak met lekker wat peper.
  7. Let op! Ergens tijdens het roerbakken rijst of noedels naar wens bereiden!
  8. Verdeel de roerbak met rijst of noedels over kommen (of laat weg als je koolhydraatarm eet) en garneer met sesamzaadjes en gefruite uitjes.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*