Misosoep met shiitake en waterkers

Ik smul echt van deze soep, kan dit bijna elke dag wel eten! Heerlijk hartig en vooral heel gezond! Misosoep wordt in Japan al honderden jaren gegeten, vaak ook als ontbijt, vanwege de vele gezondheidsvoordelen. De basisingrediënten -zeewier, miso (gefermenteerde sojabonen) en bonitovlokken (gedroogde tonijnschaafsels)- zijn heel goed voor je en de soep wordt afgemaakt met andere gezonde, meestal plantaardige, ingrediënten. Misosoep bevat weinig calorieën en koolhydraten (behalve als je noedels zou toevoegen) en geen verzadigde vetten. Miso bevat goede bacteriën (probiotica) en is dus heel goed voor je darmen en stoelgang. Zodra je miso aan de bouillon hebt toegevoegd, mag deze echter niet meer koken want dan gaan de gezonde eigenschappen van de probiotica verloren.

Voor de kombu, miso en bonitovlokken moet je overigens wel naar een Aziatische winkel; ik ben het nog nooit in een supermarkt tegengekomen. Online bestellen kan ook, dat doe ik altijd. Ben je een strikte vegetariër, dan kun je de bonitovlokken weglaten. De bouillon is dan iets minder krachtig omdat je de zogenaamde umami smaak weglaat, maar de uiteindelijke soep nog steeds heel lekker! Wat betreft de miso kun je ook nog kiezen uit wit en rood. De witte is minder lang gefermenteerd dan de rode en milder en zoeter van smaak. De rode is krachtiger en zouter. Ik raad aan om de rode te gebruiken als je de bonitovlokken weglaat.

[ingredients title=”Ingrediënten”]

  • 25 gr gedroogde kombu zeewier
  • 15 gr bonitovlokken
  • 2 el misopasta (wit of rood naar wens)
  • 1 borrelglaasje sake
  • ½ tl verse gember, fijngeraspt
  • 50 gr shiitake, in dunne plakjes
  • 2 bosuitjes, in dunne ringetjes
  • Stukje tofu, brunoise gesneden
  • ½ norivel, in dunne reepjes
  • 100 gr waterkers, blaadjes van de steeltjes geplukt
  • Optioneel: scheutje Japanse sojasaus
  • Materialen: middelgrote kookpan

[/ingredients]

[directions title=”Aan de slag!”]

  1. Breng in de pan de kombu en bonitovlokken met een liter water aan de kook en laat 5 min. zachtjes koken zonder het deksel op de pan. Neem de pan van het vuur, doe het deksel erop en laat 5 min. staan. Schep de kombu en bonito uit de pan en gooi weg. De bouillon die je nu hebt, wordt dashi genoemd.
  2. Zet de pan terug op het vuur, voeg de sake en gember toe en breng aan de kook.
  3. Draai het vuur lager en voeg de misopasta toe. Roer goed tot de pasta geheel is opgelost. Laat de soep niet meer koken!
  4. Voeg de nori, shiitake, bosuitjes, tofu en waterkers toe en warm nog een minuut of 5 goed door. Ook weer zonder de soep te laten koken.
  5. Als je de soep iets te flauw vindt, voeg dan nog een scheutje Japanse sojasaus toe.

[/directions]

Advertentie

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *